Komite ne želi razkriti podrobnosti o maskah, sporočili pa so, da jih tekmovalci ne bodo nosili med samim tekmovanjem, ker bi s tem užalili gostiitelje.

Ameriški tekmovalci so se ob lanskoletni preizkušnji tekmovalnih objektov, kjer se bodo 8. avgusta letos začela tekmovanja 29. poletnih olimpijskih iger, prvič srečali z legendarnim pekinškim smogom. Posledica so bila vnetja zgornjih dihal in različne alergije. Olimpijski komite jim je zato predpisal nošenje posebnih mask, kar je povzročilo posmeh med tekmovalci iz drugih držav. Dejstvo, da so se druge države zavezale, da bodo tekmovale izključno brez mask, je spodbudilo ameriški olimpijski komite, da sprejme podobno zavezo. Tekmovalci bodo tako nosili maske do vstopa na prizorišče tekmovanja.

Da bi ameriške tekmovalce čim manj izpostavili onesnaženju, se je ameriški olimpijski komite odločil poiskati zdravju bolj prijazne lokacije za trening v bližini Pekinga. Kajakaši bodo tako trenirali na Japonskem, triatlonci pa v Južni Koreji. Triatlon je poleg maratona in kolesarjenja med športi, v katerih bodo tekmovalci zaradi dolgih ur, ki jih bodo preživeli na prostem, najbolj izpostavljeni slabemu zraku. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge je zato sprejel odločitev, da bodo tekmovanja v teh športih lahko prestavili za dan ali dva, če bo ob tekmovalnem dnevu onesnaženje prehudo.

Svetovni prvak v maratonu Haile Gebrselassie in prva nosilka na WTA svetovni teniški lestvici Justine Henin sta že izrazila pomisleke glede tekmovanja v Pekingu. Heninova ima astmo, Gebrselassie pa številne alergije na zračne delce. Ameriško boksarsko moštvo je ob nedavnem obisku Pekinga zavrnilo trening na prostem in so boksarji tako namesto po ulicah tekli po hotelskih hodnikih.

Medtem ko se zdravniki olimpijskih komitejev strinjajo, da onesnažen zrak močno vpliva na kakovost športnega nastopa, in tekmujejo pri najbolj domiselnih rešitvah za boj s smogom, kitajske oblasti obljubljajo, da onesnaženje zraka na letošnjih olimpijskih igrah ne bo težava. V 18-milijonskem mestu bodo močno omejili promet, v času iger naj bi tudi zaprli vse tovarne. Smog je že bil na seznamu skrbi Mednarodnega olimpijskega komiteja, in sicer leta 1984 v Los Angelesu in leta 2004 v Atenah. Kljub onesnaženemu zraku v obeh mestih v času tekmovanja ni bilo nikakršnih težav s smogom. Vse meritve za zdaj kažejo, da onesnaženost zraka v Pekingu močno prekaša tisto v Los Angelesu in Atenah ter da je koncentracija ozona celo petkrat nad dovoljeno.

Ameriški tekmovalci na letošnjih olimpijskih igrah pa so na svoj olimpijski komite v obupu in želji po kolajnah v Pekingu naslovili celo vprašanja, kot sta: "Ali naj treniram na mestnih vpadnicah ob prometni gneči, ali naj se zaklenem v garažo in treniram ob prižganem avtomobilu?" Komite odsvetuje uporabo tako radikalnih metod treninga, tekmovalcem pa svetuje, naj v Peking pridejo čim manj časa pred začetkom tekmovanja.