Šestakova, žena nekdanjega tekača na 400 m Matije Šestaka, je prvič na velikem tekmovanju nastopila za Slovenijo na lanskem svetovnem prvenstvu v Osaki, kjer je zasedla peto mesto.

Kako se počutite, ko ste izpolnili prvi veliki cilj na športni poti?

Odlično. A tako uspešnega skoka nisem pričakovala. Mislila sem, da lahko skočim 14,70, morda 14,80 m daleč. Načrtno sem tekmovala v Atenah, saj mi tamkajšnja dvorana zelo ustreza. Tam sem že v mladinski konkurenci dosegla rekordne daljave. V prvi seriji sem se pri odrivu skoraj ustavila, a vseeno skočila skoraj 14 metrov in pol. Tedaj sem vedela, da bom lahko skočila daleč. V drugi seriji se mi je vse izšlo in sem poletela zelo daleč.

Večkrat ste omenili, da vam ustreza zaletna steza, kakršna je v Atenah. Lahko razložite, za kakšno pravzaprav gre?

Večina dvoran je takšnih, da je zaletna steza zelo trda. V Atenah je nekoliko mehkejša, ker je postavljena na deskah. Takšnih dvoran po svetu ni veliko. Matija pravi, da sta še v Budimpešti in Maebašiju. Meni mehkejša podlaga zelo ustreza, spet nekaterim drugim pač ne. A dejstvo je, da se mora pri skoku prek 15 metrov vse poklopiti, saj v nasprotnem primeru ne moreš skočiti tako daleč.

Kako je možno, da tako uspešna tekmovalka, kot ste vi, osebni rekord na eni tekmi izboljša za 48 cm, osebni dvoranski rekord v sezoni pa kar za 60 cm?

To me sprašujete vsi. Troskok je disciplina, ki je sestavljena iz treh skokov. Ko atletu uspe super skok, je možno pri vsakem skoku pridobiti okrog 15 cm in pol metra dolžine je lahko hitro. Ko sem lani v Ljubljani skočila osebni rekord 14,92 metra, sem na naslednjem mitingu v Torinu skočila 14,20.

Kje so potemtakem vaše meje v dolžini?

Težko odgovorim na to vprašanje. Morda je moj skrajni domet daljava, ki sem jo dosegla, morda svetovni rekord. Nikoli ne razmišljam o tem, koliko bom skočila.

Bržčas se zavedate, da boste s takšnim dosežkom na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Valencii favoritka za zmago. Ste pripravljeni na izziv?

Sem pripravljena. S tako dolgim skokom bom imela lepo popotnico. Sicer sem takšna, da se ne obremenjujem, kdo kaj pričakuje od mene. Moje delo je, da skočim dobro, na druge pač ne morem vplivati. A trenutno se moram umiriti, pozabiti rezultat iz Aten in se osredotočiti na svetovno prvenstvo. Bržčas bom izpustila nastop v Parizu, kjer naj bi tekmovala 22. februarja in se bom pripravljala le na Valencio.

Se bojite, da boste morda v dvoranski sezoni porabili preveč energije, glede na to, da bodo daleč največji vrhunec sezone olimpijske igre?

Sploh ne. Želim si le zdravja. Če bom lahko nemoteno trenirala, bom v Pekingu gotovo vrhunsko pripravljena. Sicer pa nisem tekmovala v dvorani od leta 2002, ko sem bila finalistka evropskega prvenstva na Dunaju (takrat je Marija Martinović tekmovala za Srbijo in spoznala sedanjega moža Matijo Šestaka - op. p.). Razumem pa tudi tiste atlete, ki so več let tekmovali tudi pozimi, da si vzamejo leto premora in se osredotočijo na sezono na prostem.

Najboljša skakalka troskoka Tatjana Lebedjeva v dvoranski sezoni ne tekmuje. Kakšne informacije imate okrog nje?

Bojda so ji operirali ahilovo tetivo in se pripravlja na sezono na prostem.

Na zimsko sezono ste se pripravljali v Južni Afriki, od koder so se vsi vračali polni pohval. Kako se boste pripravili na sezono na prostem?

V Južni Afriki je bilo res odlično in 22. marca se bom vrnila v to državo. Po svetovnem prvenstvu bom imela teden dni pavze, nato pa se bom začela pripravljati na sezono na prostem. V Južni Afriki nas bo veliko Slovencev, tako da bodo trije tedni minili hitro.

Četudi vas vrhunec zimske sezone še čaka, bržkone kdaj pomislite na olimpijske igre...

Seveda pomislim. Moja želja je, da bi v Pekingu skočila prek 15 metrov, kar pa ni nujno zagotovilo za kolajno. Če mi bo uspel tako dolg skok, bom vedela, da sem dala vse od sebe, kako bodo skakale tekmice, pa ne morem vplivati. Boljšim bom lahko le čestitala.

Od lani ste ambasadorke zdravja. Ali to pomeni, da živite zdravo?

Trudim se živeti čimbolj zdravo, a me vseeno kdaj pobere. V dvoranski sezoni me je že enkrat zdelala bolezen, a sem se uspešno vrnila. Upam, da bom sedaj bolj zdrava.