V začetku volilne kampanje se je o Obamovem zasebnem življenju vedelo malo, morda le to, da je oženjen in ima dve hčeri. Zdaj pa so se ameriški mediji začeli zelo zanimati za osebo, ki bi lahko postala "prva črna prva dama ZDA", in prišli do zanimivih ugotovitev, da je na primer Michelle Obama še nedolgo tega vsaj dvakrat več zaslužila kot on, da je zelo neodvisna, gostobesedna in ne povsem zadovoljna s tem, s čimer se ukvarja njen mož.

Princeton in Harvard

Michelle Obama se je rodila januarja 1964 v revni črnski družini v Chicago South Shoru. Oče je bil kot uslužbenec mestne uprave Chicaga odgovoren za vzdrževanje mestnih črpalk, mama pa je bila tajnica nekega trgovskega podjetja, ki se je ukvarjalo s prodajo prek kataloga. Michelle je bila v šoli zelo uspešna in kljub dvomom pedagoških svetovalcev so jo sprejeli na eno najbolj priznanih in uglednih ameriških univerz, v Princeton, kjer je študirala sociologijo in študij končala z najvišjimi možnimi ocenami, nato pa je doktorirala iz prava na še bolj elitnem Harvardu.

Po študiju je začela delati v neki odvetniški pisarni in z Obamo sta se spoznala, ko je prišel v to pisarno na poletno prakso in mu je bila mentorica. Bila sta edina temnopolta v odvetniški pisarni. Poročila sta se leta 1992 in leta 1999 se jima je rodila Malia Ann, leta 2001 pa Natasha. Kasneje je Michelle Obama večkrat zamenjala službo, dokler se ni ustalila v chicaški bolnišnici, v kateri je kot strokovnjakinja za zdravstvo postala podpredsednica in zadolžena za odnose z lokalno skupnostjo, potem pa direktorica bolnic v okviru chicaške univerze z letno plačo 270.000 dolarjev.

Medtem je njen mož vstopil v politiko: postal je član mestne uprave Chicaga in potem še eden od 100 ameriških senatorjev v Washingtonu, kar je za mulata izjemen uspeh. Na tem položaju zasluži 112.000 dolarjev, kar je dvainpolkrat manj kot soproga, ki je pustila službo, da bi se povsem posvetila moževi predsedniški kampanji.

Sicer je bila zelo nezadovoljna, ko se je začel poklicno ukvarjati s politiko, saj jo je imela za nekoristno. Šele ko je videla njegov zanos in prepričanje, da lahko prek politike veliko naredi, ga je začela podpirati, čeprav sta, kot sama priznava, prešla težko zakonsko krizo, ko je bil zaradi politike pogosto odsoten od doma in je vzgoja dveh hčera padla na njena ramena.

Sprva je bila zelo nejeverna, ko ji je povedal, da bo morda kandidiral za predsednika, in ga je od tega poskušala odvrniti. Vendar je potem sodelovala na vseh pomembnih sestankih, kjer so razpravljali o njegovih možnostih za zmago, o organizaciji in financiranju kampanje. Šele ko so jo prepričali, da obstajajo realne možnosti za zmago in da financiranje ne bo problem, je pristala na moževo sodelovanje v predsedniškem volilnem boju ter se tudi sama vključila v kampanjo. Michelle Obama ne spremlja moža, temveč ima sama govore pred njegovimi potencialnimi volilci, tako da se v zadnjem času redko videvata. Ker je zelo zaposlena, za hčerki skrbi njena mati.

Nogavice sredi sobe

Obamova žena se je med volilnim bojem izkazala za odlično govornico, ki brez težav vzpostavi stik z občinstvom. Je bistra in duhovita, tako da jo ljudje radi poslušajo. Zelo dobro in odprto se zna pogovarjati tudi z novinarji. Michelle Obama pa je že pred tem zelo nasmejala ameriško javnost, ko je razkrila, da jo pri možu najbolj razjezi, ker pušča svoje nogavice sredi sobe in jih noče pospraviti. Ko jo je novinarka vprašala, ali z odkrivanjem takšnih podrobnosti iz njunega življenja ne škoduje možu, je Michelle Obama odgovorila:

"Barack je samo človek in ne delajte iz njega boga. Pogosto nekoga spremenimo v boga, potem pa ga sfaširamo. Ljudje imajo napačne predstave o tem, kaj je vloga soproge v predvolilnem boju, ko menijo, da mora soproga kandidata svojega moža slepo slaviti in oboževati. Moj pristop je nekoliko drugačen, ker je tudi večina zakonov drugačnih."