»Vsem našim državljanom pravim: pridružite se nam, delajte z nami, ker je v naši enotnosti naša moč,« je premier Hashim Thaçi pozval pripadnike srbske manjšine k sodelovanju. V njegovi pisarni že danes pričakujejo priznanje Združenih držav in Velike Britanije. V Beogradu sta srbski predsednik Boris Tadić in premier Vojislav Koštunica takoj za tem deklaracijo neodvisnosti razglasila za protizakonito in neveljavno. Pridružila se jima je Rusija, ki zahteva sklic varnostnega sveta. V Prištini je neskončna množica Albancev od noči do noči praznovala z ljudskim spektaklom, ki se je končal z velikim ognjemetom. V srbskih enklavah ni bilo zaznati velike mobilizacije, v Beogradu pa so bile demonstracije pred ameriškim in slovenskim veleposlaništvom. Pozno popoldne jih je nekaj tudi vdrlo v prostore slovenskega veleposlaništva, vendar jih je srbska policija pregnala. V Prištini zagotavljajo, da politike ne bodo več delali na ulicah, in srbske proteste ingnorirajo. Kosovo je v nedeljo popoldne razglasilo neodvisnost in postalo najmlajša država na evropskem zemljevidu. Premier Hashim Thaçi, ki je v parlamentu prebral deklaracijo o neodvisnosti, je zagotovil, da bo to država vseh državljanov.

Desettisoči Albancev so na ulicah Prištine praznovali z morjem rdečih nacionalnih zastav. Srbije in srbskih prebivalcev Kosova pa Thaçi ni prepričal.

Že zgodaj zjutraj so se po cesti iz Peći proti Prištini valile kolone avtomobilov z albanskimi in ameriškimi zastavami. Tako kot v mestu je bilo tudi na cesti živahno in praznično. Na pol poti med mestoma pa je bila množica v vasi Prekaz tiha in komorno razpoložena. "Prišel sem se poklonit spominu na Adema Jašarija," je rekel Mehmet Agani, ki je v vas pripeljal ženo in dva otroka. "Jašari nam je pokazal, kako bomo prišli do države. Brez njega bi bili še danes pod Srbijo. Zato sem prišel najprej sem, preden gremo v Prištino."

Oseminpetdeset grobov

Adem Jašari je bil poveljnik Osvobodilne vojske Kosova, ki je v hribih nad Srbico iz svoje družinske hiše naredil trdnjavo. Srbska policija in vojska sta ga trikrat napadli, dvakrat je napade odbil. V tretjem napadu so petega marca 1998 srbske paravojaške enote zavzele vas in pobile vso družino Jašari. Pod hišo je pokopališče z oseminpetdesetimi grobovi, v katerih je pokopanih tudi osemindvajset žensk in otrok.

Eksplozija uličnega rajanja, ki je zajela Prištino v nedeljo popoldne, je bila neposredno povezana s spominom na desetletja policijske in vojaške represije, s katero je Srbija ohranjala Kosovo v okviru svojih državnih meja.

Hashim Thaçi, ki je bil v devetdesetih letih poveljnik Osvobodilne vojske Kosova in velja za narodnega junaka, pa je v svojem nagovoru skupščini presenetil. Izbral si je skrajno pomirljiv državniški ton in je naštel vrsto zagotovil, ki naj bi mračno preteklost izrinila iz središča nastajanja nove države. "Naša ustava načrtuje Kosovo kot državo vseh njenih državljanov," je rekel in očitno naslavljal kosovske Srbe. "Ni prostora za zastraševanje, diskriminacijo ali neenako obravnavanje kogarkoli. Vsako diskriminatorno prakso bodo naše državen institucije zatrle. Namesto tega imamo pozitivno priznanje vseh koristi, ki jih različnost prinaša."

Strogo nadzorovana neodvisnost

Celoten ton skupščinske procedure, ki je v dolgi popoldanski seji izpeljala proces osamosvojitve, je bil skrajno spravljiv in optimistično naravnan v gradnjo institucij. Deset srbskih poslancev je zasedanje bojkotiralo, vendar so jih med podpisovanjem deklaracije vse poklicali.

Da ne bi bilo nesporazumov, so se vsi sklicevali na vlogo, ki jo bodo v tem procesu igrale mednarodne institucije. Kosovo je od včeraj neodvisna država. Vendar bo to strogo nadzorovana neodvisnost. V državi ostaja skoraj dvajset tisoč vojakov Kforja, namesto osemletne uprave Združenih narodov pa se bo sem naselila Evropska unija z 2200 policisti in sodniki. Ob vseh visokoletečih besedah o sožitju albanske večine in manjšinskih narodov bo njihova vloga predvsem zaščita desetih odstotkov Srbov.

Institucije EU so začasne, država pa večna

Albanci v vladnih institucijah in skoraj vse albansko prebivalstvo države, ki je preplavilo ulice vseh kosovskih mest in vasi, so zadovoljni s kakršnokoli obliko suverenosti in nimajo težav z nobeno obliko nadzora. "Vemo, da so vse te nadzorne institucije začasnega značaja, je rekel eden od političnih svetovalcev Hashima Thaçija. "Tukaj bodo ostale nekaj časa. Morda bodo ostale zelo dolgo časa. Vendar so začasne. Naša državnost je od danes naprej večna."

V Prištini pričakujejo, da jih bodo že v ponedeljek priznale Združene države, ki se jim bo takoj pridružila Velika Britanija. Do konca tedna naj bi Kosovo priznalo tudi nekaj članic EU. Ko Albanci gledajo na zahod, so presrečni in mahajo z ameriškimi in tudi kakšno evropsko zastavo.

Če pogledajo na vzhod, pa se jim obeta, da se bodo znašli v središču hladne vojne. Iz Srbije so slabe pol ure po sprejetju deklaracije o neodvisnosti slišali, da je njihova država namišljena in da gre v resnici še vedno za provinci Kosovo in Metohijo pod srbsko upravo. Danes je v Prištini srbsko govoril samo Hashim Thaçi, vendar je Beograd v nekatere enklave poslal nekaj ministrov, ki so s svojo navzočnostjo zagotovili srbskemu prebivalstvu, da so še vedno državljani Srbije. Enako zagotovilo so dobili iz Rusije, ki zahteva sklic varnostnega sveta Združenih narodov in skupaj s srbskim političnim vodstvom deklaracijo neodvisnosti razglaša za protizakonito dejanje brez pravne vrednosti.

Albanci so srečni in vzhičeni ter prepričani, da so po stoletju slovanske dominacije postali svoboden narod. Srbi so v svojih enklavah pobiti in jezni. Do resnih spopadov ne more priti, ker je edino prepričljivo orožje v državi v rokah mednarodnih vojsk v okviru Kforja. To težkega orožja pa imajo na Kosovu vsi spoštovanje in se ob njega obregnejo zgolj z ognjevito retoriko. Vojakom v oklepnikih, ki patruljirajo po kosovskih cestah, ni treba streljati. Dovolj je, da se pokažejo.