Odločitev kosovske skupščine o razglasitvi neodvisnosti ne spreminja temeljnih usmeritev slovenske politike do kosovskega vprašanja in odnosa do regije nasploh, je poudaril premier Janez Janša in napovedal, da bo Slovenija svoje nadaljnje korake usklajevala z evropskimi partnerji.

O slovenskem priznanju neodvisnosti Kosova je sicer še preuranjeno govoriti, je za TV Slovenija pojasnil Janša. "Od tega, kakšen bo dogovor na svetu zunanjih ministrov, bo odvisno tudi naše ravnanje, v nobenem primeru pa se s tem vprašanjem ne bomo srečali pred redno sejo vlade," je še dejal. Po njegovih besedah med članicami EU vlada visoko soglasje, da se pred sestankom zunanjih ministrov "ne počne nič", sicer pa ne ve, "da bi katera koli država imela za ponedeljek sklicano sejo vlade, kjer bi to vprašanje obravnavali".

Srbski politiki za zborovanje proti kosovski neodvisnosti

Srbski predsednik Boris Tadić, premier Vojislav Koštunica in vodja Srbske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić so se dogovorili, da bodo srbska vlada in parlamentarne stranke v četrtek organizirale veliko protestno zborovanje proti razglasitvi neodvisnosti Kosova.

Na zunanjem ministrstvu pa so zagotovili, da se bodo na razglasitev neodvisnosti odzvali najkasneje v ponedeljek. Tudi v uradu predsednika republike se za zdaj še niso odzvali.

Skupščina v Prištini razglasila neodvisno Kosovo

Poslanci kosovske skupščine so na izredni seji sprejeli deklaracijo o neodvisnosti, ki jo je pred tem prebral kosovski premier Hashim Thaci. Deklaracija Kosovo razglaša za svobodno in neodvisno državo.

Thaci je z deklaracijo napovedal, da bo Kosovo demokratična država, ki bo spoštovala pravice vseh etničnih skupin, živečih na njenem ozemlju. 

Deklaracija obenem  poziva misijo EU, naj pride na Kosovo, zvezo Nato pa, naj tam ostane. Kosovo se v deklaraciji tudi obvezuje k spoštovanju meja in nadzorovane neodvisnosti iz Ahtisaarijevega načrta, Ustanovne listine ZN, Helsinške sklepne listine in Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Kdo bo prvi priznal Kosovo?

ZDA in nekatere evropske države naj bi Kosovo priznale že v ponedeljek.

Ameriški predsednik George Bush je v tanzanijski prestolnici Dar es Salaam dejal, da je potrebno vprašanje statusa Kosova rešiti zaradi stabilnosti Balkana, ni pa želel jasno odgovoriti, ali bodo ZDA priznale Kosovo.

V Prištini so sprejem deklaracije o neodvisnosti pozdravili s streli v zrak, vihranjem rdeče-črnih albanskih zastav, hupanjem in vzklikanjem.

Več držav članic Evropske unije je ob razglasitvi neodvisnosti Kosova to dejanje "vzelo na znanje", ob tem pa so sporočile, da zdaj spremljajo položaj in da se bodo o tem vprašanju pogovarjali na ponedeljkovem srečanju zunanjih ministrov.

Rusija zahteva razveljavitev neodvisnosti

Rusija je po razglasitvi neodvisnosti Kosova od ZN in zveze Nato na Kosovu zahtevala, naj to odločitev "nemudoma" razveljavita. Obenem je pozvala k sklicu izrednega zasedanja Varnostnega sveta ZN. To bo po navedbah diplomatskih virov v New Yorku že danes potekalo ob 19. uri po srednjeevropskem času.

Enostranska razglasitev neodvisnosti Kosova predstavlja "kršitev srbske suverenosti", kot tudi Ustanovne listine ZN in resolucije 1244 VS ZN, so še zapisali na ruskem zunanjem ministrstvu.

Koštunica: Kosovo je lažna država

Srbsko javnost je ob izgubi ozemlja nagovoril predsednik vlade Vojislav Koštunica, ki je razglasitev Kosova označil za protipravno dejanje.

Razglasitev neodvisnosti Kosova pod pokroviteljstvom ZDA in EU po besedah Koštunice predstavlja zaključno dejanje politike, ki se je začela z agresijo in bombardiranjem Srbije in se nadaljevala s prihodom sil zveze NATO na Kosovo. "Nikoli se ni tako kot danes pokazala resnica, zakaj so Srbijo razdejale Natove bombe," je  dejal srbski premier.

Podobno je storil tudi srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžić, ki je v Kosovski Mitrovici pozval Srbe in ostalo nealbansko prebivalstvo, naj kljub napovedani razglasitvi neodvisnosti Kosova še naprej živijo na območju.

Samardžić je še zatrdil, da Srbija ne bo nikoli priznala Kosova in napovedal, da bodo od ponedeljka dalje ministri in drugi predstavniki srbske vlade vsak dan na obisku na Kosovu, da bi Srbom in ostalim Nealbancem, ki za svojo državo pojmujejo Srbijo, zagotovili normalno življenje.

Srbski predsednik Boris Tadić pa je  posvaril pred nepremišljenimi koraki, ki bi lahko ogrozili varnost in življenje Srbov, ki so ostali na Kosovu. Mednarodno skupnost je Tadić pozval, naj ne prizna Kosova.

Jeremić poklical veleposlanike v Beogradu na posvete

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić bo imel danes posvete z vodji diplomatskih misij, akreditiranih v Beogradu. Na posvetih jim bo predstavil stališče Srbije "glede razmer na Kosovu." Posveti so sklicani za ob 18.30.