Vodja slovenske olimpijske ekipe je Andraž Vehovar, ki je na OI leta 1996 v Atenah osvojil srebro v slalomu v kajaku in kanuju na divjih vodah. "Tudi sam sem kot športnik videl, da je zelo pomembna aklimatizacija za nemoteno vadbo. To nam je uspelo zagotoviti. Večina tekmovališč bo tako blizu olimpijske vasi, da ne pričakujemo velikih težav. Bolj oddaljena so prizorišča za veslanje in kajak na divjih vodah ter jadranje. Organizatorji so namenili 12 milijard evrov, tudi za izboljšanje zraka, kjer pa bo težko bistveno zmanjšati raven prašnih delcev. Kljub vsemu sem prepričan, da bodo to take OI, kot jih svet še ni videl," je menil Vehovar.

"Imeli smo sedem skupnih sestankov s panožnimi zvezami in še številne posamične, ker želimo zgraditi zelo homogeno slovensko olimpijsko ekipo z dobrimi medčloveškimi odnosi. Obenem smo s pristojnimi institucijami pripravili natančne načrte priprav na specifične klimatske razmere, na pol leta pa imamo olimpijski trenerski forum, na katere so na izobraževanja, tudi s tujimi strokovnjaki, vabljeni nominirani športniki, trenerji in predstavniki zvez," je nanizal sekretar odbora za vrhunski šport Jani Dvoršak, ki bo sodeloval pri vodenju ekipe na sedmih OI.

Do oktobra 2006 so bili nominirani prvi olimpijski kandidati iz Slovenije na osnovi rezultatov na zadnjih OI in SP ter EP leta 2005. Sledilo je drugo obdobje, tretje pa od novembra 2007 do OI. Športniki so razdeljeni v dve kategoriji, v prvi so tisti, ki so potencialni dobitniki medalj in dobijo po 8000 evrov za dveletno obdobje, druga skupina pa po 4000 evrov. Skupaj je bilo doslej namenjenih 320.000 evrov, v načrtu pa je še tretji del za tretje leto, kar ni bilo v pogodbah, s skupnim zneskom 180.000 evrov. Za priprave športnikov bo tako namenjeno skupaj pol milijona evrov, ki jih dajo OKS, Ministrstvo za šolstvo in šport in Fundacija za šport.

Doslej nominirani športniki so prejeli tudi posebni "potni" list zdravja z vsemi potrebnimi podatki, tudi z navedenimi dopinškimi kontroli. "To v sodelovanju z zdravstvenimi institucijami omogočilo, da je Primož Kozmus po poškodbi bicepsa v 18 urah že opravljal sanacijo poškodbe v Čatežu," je navedel Dvoršak in dodal, da imajo trenutno največ težav z rezervacijo letalskih prevozov.