RGL, včeraj in nikoli več?

Po novem letu me je zadela neprijetna novica, da je bila ukinjena priljubljena radijska postaja RGL, po mojem mnenju, skupaj z Valom 202, vodilna radijska postaja v Sloveniji. Res me zanima, komu je bilo v interesu razsuti res dober, aktualen in poslušan radio, ki se je do sedaj uspešno izmikal medijskim zdraham in gonji v Sloveniji in je bil širokemu krogu poslušalcev pravo zatočišče in nekakšna oaza zdrave pameti. Niti me ne zanima, ali je podlegel političnim ali kapitalskim pritiskom, saj je videti, da je v Sloveniji mogoče prav vse, vem le, da je storjena velika škoda.

In kaj smo dobili v zameno? Radio Aktual, ki je glede na poslušano zasnovan nekako "domačijsko", podobno oddajam na TV, kot so Na zdravje, Kmetija in prejšnja Pod kozolcem. Namesto sposobne ekipe RGL se nam predstavlja skupina bolj ali manj samovšečnih moderatorjev brez prave vsebine, samo glasba, vmes pa njihovo govoričenje s slaboumnimi štosi in medklici tipa: "A veš, da ima Martin danes rdeče škorenjčke?" Potem pa sledi smeh samim sebi, ker so tako zelo duhoviti. Kot v kakšni ameriški humoristični seriji z nasnetim smehom. Vsakih 5 minut dogajanje prekine zborček deklet, ki je, kot bi bil vzet iz Piramide, in zapoje: Radiooo Aktuaaal! Da ne bi slučajno pozabili, katerega poslušamo.

Moderatorji tudi slabo obvladajo slovenščino, tako slišimo: ulada namesto vlada, ureme namesto vreme, "nafta je šla gor", "iz pomola", "pesem, ki ga punca ni pela", iz Telekoma, "stopijo v eter" ipd.

Skratka, bolj kot radio Aktual je to radio Poden in tisti, ki ga je ustanovil, je naredil slabo uslugo poslušalcem, pa tudi sebi. Poslušalce bo izgubil, če je le še kaj pameti v deželi Kranjski!

Čeprav naj bi bil radio Aktual po njihovem: "Sodoben radio, namenjen aktivnemu prebivalstvu, ki išče drugačno radijsko oddajo."

Bi rekla, da je takega programa že več kot dovolj na radiu Salomon in Veseljak. Vendar po mnenju ustvarjalcev radia Aktual to očitno ne drži, saj je na njihovem radiu največji hit oddaja Radijska tržnica, kjer prodajajo teličke, prašičke in voličke! A to je to? Gremo nazaj na kmete, med kravce in štalce?!

Nič nimam proti kmetom, jih spoštujem, saj trdo delajo, da imamo mi kruh, mleko in drugo.

Vendar pa je aktivnega kmečkega prebivalstva v Sloveniji le 4,6 odstotka (Stat. urad, nov., 2007) in če je radio Aktual res namenjen aktivnemu prebivalstvu, kaj nudi preostalim 95 odstotkom Slovencev?

Menim, da je plehke in poneumljajoče zabave v obliki domačijskih oddaj v Sloveniji že več kot preveč, tako na radiu kot na TV, zato je še toliko večja škoda, da se ukine dober radio, kot je bil RGL, ki je bil zasnovan na drugačni intelektualni ravni in je zadovoljeval širok krog poslušalcev v Sloveniji.

P.S.: Med vojno je v okupirani Ljubljani ilegalni radio Kričač krepko mešal štrene italijanskemu okupatorju. Komu je zmešal štrene radio RGL, da ga je bilo treba odstraniti?

Tatjana Delič Ljubljana