»Že od pomladi 2007 obravnavamo kazniva dejanja gospodarskega kriminala in korupcije, o katerih obveščamo skupino tožilcev. V jutranjih urah smo na podlagi odredb tožilstva opravili preiskave, v katerih smo iskali predmete in dokumentacijo, ki bi utegnila biti dokaz v predkazenskem postopku,« je pojasnil direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek in potrdil, da med drugim preiskujejo utemeljeni sum kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril pri postopku javnega naročanja.

***Povejte o tej temi svoje mnenje***


Kriminalisti so včeraj obiskali tudi javno podjetje Kontrola zračnega prometa in zasegli dokumentacijo, povezano z razpisom za gradnjo centra za vodenje in kontrolo zračnega prometa na letališču na Brniku.

Pod nadzorom kriminalistov

Predsednik uprave SCT Ivan Zidar, generalni direktor Primorja Ajdovščina Dušan Črnigoj in predsednica uprave Vegrada Hilda Tovšak so današnjo noč preživeli pod nadzorom kriminalistov in tožilcev.

***Vse o tej temi najdete tukaj***

Osumljeni so kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril. Poleg njih so pridržali še štiri ljudi, po neuradnih informacijah, ki jih ni bilo mogoče preveriti, so med njimi vodilni menedžer SCT Robert Kuzman, namestnik Tovšakove Ivan Kroflič ter kočevski podjetnik in vplivni član tamkajšnjega občinskega odbora SDS Srečko Gabrič. Predvidoma danes zjutraj jih bodo privedli pred preiskovalnega sodnika, ki bo odločil o morebitnem priporu.

Vegradov odvetnik Peter Fašun je včeraj potrdil, da se odredba o preiskavi nanaša na oddajo ponudbe oziroma razpis za gradnjo centra za vodenje in kontrolo zračnega prometa na letališču Brnik. "Policisti so sedem oseb pridržali zaradi utemeljenega suma nedovoljenega prejemanja in dajanja daril pri postopku javnega naročanja," je na včerajšnji novinarski konferenci dejal direktor uprave kriminalistične policije pri generalni policijski upravi Aleksander Jevšek, ki ni izključil "možnosti širjenja hišnih preiskav" v naslednjih dneh. Naši viri zatrjujejo, da je v ozadju razpisa uprave kontrole zračnega prometa tudi spopad lobističnih skupin blizu SDS. Gabrič, ki se je znašel v policijski preiskavi in naj bi bil blizu brigadirju Tonetu Krkoviču, naj bi namreč pri oddaji tega naročila lobiral za pridržane menedžerje, za interesi ponudnika Pomgrad, ki je ponudbo oddal skupaj s Konstruktorjem in Kraškim zidarjem, naj bi stali člani vplivne mariborske družine Petek, za Gradis Celje pa naj bi lobiral Rajko Janša, brat predsednika vlade Janeza Janše.

Policijska preiskava na SCT: Ivana Zidarja so pripeljali z marico (video)

Poleg tega ni nobenega dvoma, da se policijska preiskava nanaša tudi na druge gradbene posle, pri tem se omenja zlasti gradnjo predora Šentvid, in financiranje menedžerskega odkupa SCT prek podjetja Delfi. Policisti so namreč več osumljenim na podlagi sodne odredbe skrivaj sledili in jim nadzirali elektronske komunikacije, med preiskavo pa je denimo Dars SCT dokončno oddal tudi okoli 15 milijonov evrov "težak" posel z elektrostrojnimi deli v Šentvidu, z Zidarjevo družbo pa je sklenil tudi odmevno šest milijonov evrov vredno "poravnavo" v predoru. Včeraj ni bilo mogoče uradno izvedeti, ali preiskava menedžerskega odkupa poteka na podlagi ugotovitev davčnega nadzora, ki v SCT poteka nekaj mesecev. Naši viri ob tem opozarjajo, da bodo v nadaljevanju preiskave preverili še nekatera podjetja, ki naj bi bila vključena v financiranje menedžerskega odkupa. Kot smo neuradno izvedeli, domnevno usklajeno delovanje gradbenih podjetij na državnih razpisih preučuje tudi urad za varstvo konkurence, ki naj bi prve ugotovitve iz tako imenovane sektorske analize objavil prihodnji mesec.

Prva tarča včerajšnje policijske preiskave gradbenih podjetij je očitno SCT. Po dostopnih podatkih so kriminalisti včeraj več ur preiskovali najmanj štiri naslove največjega gradbenega podjetja (v Ljubljani, Črnučah in Mengšu), obiskali pa so tudi sedež družbe Delfi. Ivana Zidarja so policisti včeraj dopoldne pridržali v domači hiši v Sostrem, kamor so marca lani vdrli nikoli odkriti vlomilci in mu ukradli računalnik ter osebni avtomobil. Ob dveh popoldne se je Zidar v policijski marici pripeljal na sedež podjetja na Slovenski cesti v Ljubljani in tam počakal na prihod odvetnika Stojana Zdolška.

Prvi mož Primorja Dušan Černigoj, ki včeraj ni hotel dajati izjav, je iz poslovne stavbe Primorja v spremstvu policistov in kriminalistov prišel ob pol štirih popoldne, v Ljubljano pa so ga pripeljali policisti v civilnem avtomobilu. Okoli deset policistov in kriminalistov je včeraj preiskovalo tudi sedež Vegrada in dom predsednice uprave Hilde Tovšak v Šentilju blizu Mislinje.

Lov na tajkune: Priprtih sedem ljudi, vsi obravnavani v istem primeru (video)