Rodil se je leta 1984 v Nišu, kjer je bil njegov oče Branko (po rodu Hrvat) rokometni vratar v Železničarju. Istega leta je oče, ki je bil tudi reprezentant Jugoslavije, kariero nadaljeval v Strasbourgu v Franciji. Po štirih letih življenja med Nišem in Strasbourgom se je družina preselila v Francijo, takrat pa je Nikola dobil brata Luko.

Astronomska odškodnina

Že pri šestih letih je Nikola zaigral za francoski Colmar, nato pa je bil med letoma 1992 in 2000 član nižjerazrednega kluba Thau, v katerem je bil oče trener in menedžer. Njegov talent so kmalu opazili v Montpellierju in Nikola je začel obiskovati tamkajšnjo rokometno akademijo. "Trener Patrice Canayer me je najprej vprašal, ali sem pripravljen trdo delati, da bi postal vrhunski igralec. Moj odgovor je bil pozitiven in hitro me je potegnil v profesionalno moštvo. Čeprav nisem bil star niti 18 let, sem zaigral za člansko moštvo in podpisal prvo profesionalno pogodbo," se spominja igralec z vzdevkoma Niko in Kara, ki je leta 2002 debitiral tudi v reprezentanci.

Že naslednje leto je bilo zanj sanjsko: z Montpellierjem je osvojil trojno krono (poleg naslova državnega prvaka in pokalnega zmagovalca Francije je klub postal tudi prvak Evrope), v dresu galskih petelinov pa je na SP na Portugalskem osvojil bron. Pred tremi leti je sledila selitev v Kiel, neuradno pa so Nemci zanj plačali 800.000 evrov odškodnine: "Soigralci, klubsko vodstvo in navijači so me odlično sprejeli. Edini šok je bila vremenska sprememba. Iz skoraj vedno sončnega sredozemskega mesta Montpellier sem se preselil v vremensko dolgočasni Kiel, a sem se kmalu navadil," pojasnjuje Karabatić, ki je doživel še eno presenečenje - zaigral je s svojim idolom, Švedom Stefanom Lövgrenom!

Družina na prvem mestu

Francoz je tudi odličen kuhar (njegovi hobiji so še internet, gledanje filmov in nakupovanje), njegova največja umetnost pa je priprava testenin. 196 centimetrov visoki in 104 kilograme težki Karabatić je zelo navezan na družino. "Poleg rokometa je zame na prvem mestu. Vedno mi stoji ob strani, z njo delim lepe in tudi manj prijetne trenutke v rokometu in izven njega. O vsaki pomembnejši odločitvi se predhodno posvetujem z družinskimi člani. Lahko bi rekel, da smo nekakšen klan Karabatić," opisuje Nikola. Športne gene je prevzel tudi mlajši brat Luka (v Montpellierju je kar dvanajst let treniral tenis, nato pa se je posvetil rokometu in pred dnevi dosegel prvi zadetek za Montpellier), edina "nešportnica" v družini pa je mama Lala, ki je odlična slikarka, razstavlja pa po galerijah v Franciji.

Prekršek za zapor

Lani je Karabatić dvignil veliko prahu z zahtevo, da bi tudi v rokometu uvedli videoposnetke, s čimer bi olajšali delo sodnikom in lažje kaznovali grobe igralce. "Podpiram tudi tožbe proti rokometnim grobijanom. Če bi jim grozile zaporne kazni, bi igrali manj brutalno," meni igralec, ki ima tudi svojo spletno stran (www.nikolakarabatic.com) - in to kar v štirih jezikih: angleščini, francoščini, nemščini in španščini! Njegova zahteva za uvedbo videoposnetkov je bila posledica brutalnega prekrška, ki ga je na tekmi lige prvakov Kiel - Montpellier storil Tunizijec Issam Tej. Zaradi poškodbe rame je bil Nikola nekaj tednov odsoten z igrišč, Kielov trener Zvonimir Noka Serdarušić pa je izjavil: "Zaradi takšnega prekrška bi moral Tej v zapor!"

Več kot 300.000 evrov znaša v Kielu letna plača Karabatića, ki je z Arpadom Šterbikom (Ciudad Real) najbolje plačani rokometaš na svetu. Kljub nedavnim lovorikam z EP ni bil najbolj zadovoljen, še posebej ne po polfinalnem porazu proti Hrvaški (23:24). Po tekmi, ki je bolj spominjala na rokoborbo kot na rokomet in na kateri je bil tragični junak (strel 13-5, zgrešil je zadnji strel za izenačenje in podaljške), je izrekel kopico kritičnih besed na račun Hrvatov. "Mi ne znamo igrati tako pokvarjeno kot Hrvati. Ves čas se mečejo po tleh, se pretvarjajo in simulirajo prekrške. In sodniki jim očitno nasedajo," opisuje Karabatić, za katerega legendarni švedski rokometaš Magnus Wislander, uradno najboljši igralec 20. stoletja, pravi: "Z Balićem sta najboljša na svetu. A Karabatićeva prednost je, da igra v obe smeri, saj je vrhunski v napadu in obrambi. Zame je popolnejši igralec kot Balić."