Leljak je moral za zapahe zaradi goljufanja pri posredovanju posojil in zlorabe kartice Diners club. Leta 1993 je avstrijski banki Leasfinanz lažno prikazal več slovenskih posojilojemalcev zato, da je lahko avstrijska posojila vtaknil v svoj žep. Istega leta je ogoljufal še banko Hypo leasing in si pridobil več kot 13 milijonov tolarjev (54.000 evrov) protipravne premoženjske koristi, tako je 8. februarja 2001 razsodil senat okrožnega sodišča, to sodbo pa je leta 2005 potrdilo višje sodišče.

Toda 43-letni brezposelni Mariborčan se je vztrajno in uspešno izogibal odhodu v zapor, najprej z izgovorom, da ima nujne posle, nato je murskosoboško sodišče zaprosil še za odlog zaradi osebnih razlogov. Ko je dobil tretji poziv za odhod v zapor, je ostal na prostosti z izgovorom, da je neozdravljivo bolan. Leljak je ves ta čas delal v očetovi gostilni v Kapelskih goricah, po katerih je goste prevažal s turističnim vlakcem in jim poleti pekel čevapčiče.

Murskosoboško sodišče je odredilo, da ga mora pregledati sodni izvedenec, sledil je še pregled pred komisijo za izvedenska mnenja na ljubljanski medicinski fakulteti. Komisija je ugotovila, da je Leljak dovolj zdrav za zapor, zato je moral v ponedeljek na pot na Dolenjsko, kjer utegne ostati vse do leta 2016. Senat mariborskega okrožnega sodišča ga je namreč aprila lani znova obsodil zaradi goljufije. Tokrat na kazen pet let zapora, ker je kot direktor podjetja Avto Ideal med junijem 1995 in septembrom 1996 namenoma oškodoval 448 vlagateljev in povrh še podjetje Pretenzija za skupaj 1,117.497 evrov.

Leljak se je sicer na to sodbo pritožil, če bo postala pravnomočna, pa bo moral v šestih mesecih v celoti poplačati upnike. Toda vlagatelji v Avto Ideal lahko že prej odpišejo svoje terjatve, saj jim Leljak iz zapora ne bo mogel plačati niti evra, ki ga - vsaj tako trdi - tako in tako nima. To mu je lani verjelo celo sodišče in ga je oprostilo plačila sodnih stroškov.