Po petih porazih v minulih dveh dneh proti senatorju Baracku Obami in bistveno slabšem zbiranju finančnih prispevkov je nekdanja prva dama zamenjala voditeljico svoje volilne kampanje. To bo po novem Margaret Williams, ki je bila šefica njenega kabineta v Beli hiši.

S položaja se poslavlja Patti Solis Doyle. O njenem odstopu se je govorilo že po porazu Clintonove v Iowi v začetku januarja, nato pa so govorice potihnile, ko je Clintonova zmagala v New Hampshiru.

Johnu McCainu se je zamenjava pošteno obrestovala

Vodja kampanje sedi na vrhu piramide strokovnjakov, ki pri kandidaturi skrbijo za različna področja: za zbiranje finančnih prispevkov, anketiranje, politiko, oglaševanje, komunikacije in tako naprej. Odstavitev vodje kampanje je precej običajna poteza, kadar kandidatu ne gre najbolje ali potrebuje sveže ideje. Pri Clintonovi so se očitno odločili, da je pravi trenutek za to, po tistem, ko v soboto in nedeljo ni zmagala niti v eni zvezni državi, medtem ko je Obama slavil v Washingtonu, Louisiani, Nebraski, na ameriških Deviških otokih in v nedeljo z 19 odstotki naskoka še v zvezni državi Maine. Po kadrovski rošadi je na primer leta 2003 posegel John Kerry in na koncu zmagal na demokratskih strankarskih volitvah. Lani poleti je enako storil republikanski predsedniški kandidat John McCain, ko se je prav tako znašel v finančnih težavah, visoki svetovalci v štabu pa so bili med seboj skregani. McCainu se je poteza obrestovala, saj si je praktično že zagotovil nominacijo stranke za predsedniškega kandidata.

V soboto je sicer utrpel dva poraza, zmagal pa je v zvezni državi Washington. Njegov edini resnejši nasprotnik Mike Huckabee je v nedeljo dejal, da so končni rezultati v Washingtonu "dvomljivi", in obtožil vodstvo stranke v tej zvezni državi, da je zmagovalca razglasilo prekmalu - ko je bilo nepreštetih še 1500 glasov, razlika med njima pa je bila 242 glasov.

Sladka zmaga Obame nad Clintonom

Danes bodo volitve v Virginiji, Marylandu in Washingtonu D.C., ki je ukleščen mednju. Predstavniki štaba Clintonove za ameriške časnike neuradno pravijo, da ne pričakujejo nobene zmage. Obama je trenutno v naletu, na vseh omenjenih volitvah pa pričakujejo velik delež temnopoltega prebivalstva, ki Obamo izdatno podpira. Pri Clintonovi si večje zmage obetajo šele 4. marca v Ohiu in Teksasu. Pri republikancih ankete za danes kažejo na tri zmage McCaina.

Obama je naletu na voliščih dodal še nekoliko drugačno zmago. Za posladek je konec tedna prejel nagrado grammy, in sicer za "najboljši govorjeni album". Gre za zvočno različico njegove knjige Drznost upanja: misli o oživitvi ameriških sanj. Med kandidati sta bila tudi nekdanja demokratska predsednika Jimmy Carter in - Bill Clinton.