Ideja o postavitvi ograje, s katero bi pred hrupom zaščitili naselje Laze v vipavske bližini hitre ceste, hkrati pa bi bila ograja tudi sončna elektrarna, je stara že vsaj dve leti. Uresničili naj bi jo še letos, saj bo Družba za avtoceste v RS (Dars) že spomladi začela z 1,78 milijona evrov vredno obnovo vozišča na 650 metrov dolgem delu hitre ceste, je povedal župan občine Šempeter-Vrtojba Dragan Valenčič.

Občina je namreč z Darsom sklenila sporazum, po katerem bo Dars prispeval še 175.000 evrov za postavitev protihrupne ograje. Denar za drugo polovico ograje in 58.000 evrov za njene temelje pa bo zagotovila občina, je dejal Valenčič. Hkrati so z družbo E3, hčerinskim podjetjem Elektra Primorska, podpisali pismo o nameri za namestitev fotovoltaičnih celic za proizvodnjo električne energije na 620 metrih ograje. Tako bo družba E3 - ta bo kasneje tudi tržila pridobljeno "zeleno" energijo -, če bo uspešna na evropskih razpisih, občini povrnila slabih 90.000 evrov, je pojasnil.

Prijavo na razpise evropskih ekoloških skladov sicer pripravljajo na Regijski razvojni agenciji (RRA) severne Primorske. Gre za približno milijon evrov vreden projekt postavitve sončnih celic in elektrarne, za katerega bi 30 odstotkov potrebnega denarja prispevala EU, ostalo pa občina in E3, je povedal direktor RRA severne Primorske Črtomir Špacapan. Glede na pomen, ki ga Evropa pripisuje proizvodnji ekološko čiste energije iz obnovljivih virov, bi morali na razpisu uspeti, je prepričan Špacapan.

Kot še poudarjajo na šempetrsko-vrtojbenski občini, bo namestitev sončnih celic na protihrupno ograjo pilotski projekt v Sloveniji. Če se izkaže za uspešnega, bi s tovrstno prakso veljalo nadaljevati tudi ob drugih avtocestnih odsekih v državi, so dodali.