Od komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb zato pričakujeta, da zadevo preveri.

V pismu, ki sta ga Lesjak in Rogličeva naslovila na parlamentarno komisijo, sta zapisala, da sta obveščena, da so organi, ki preiskujejo odtekanje dokumentov z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), med zasegom osebnega računalnika diplomata Marjana Šetinca le-temu dejali, da so ugotovili, da je po telefonu komuniciral z Dnevnikom. Informacijo o omenjenem pogovoru je nedavno javno potrdila tudi Rogličeva.

"Glede na navedeno naju navdaja sum, da je med omenjeno preiskavo ali pa celo že pred njo prišlo do kršitve tajnosti pisem in drugih občil, pri čemer so bili protipravno nadzorovani telefonski pogovori ali klici novinarke Mete Roglič," sta še zapisala. Komisija naj bi po njunih besedah poleg poseganja kakšnega državnega organa v zagotovljeno zasebnost telefonskih komunikacij preverila tudi zakonitost takšnega ukrepa.

Na MZZ so ogorčeni

Na zunanjem ministrstvu so danes izrazili začudenje, užaljenost in ogorčenost "zaradi podtikanja, da naj bi nadzorovali telefonske pogovore novinarjev", kar odločno zanikajo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so navedli, so slovenski diplomati s 380 podpisi potrdili svojo profesionalno zavest in obsodili manipulacije, h katerim spadajo tudi omenjena podtikanja. "Pritiski, ki smo jih deležni, ovirajo resno delo in škodijo Sloveniji, ko predseduje Svetu EU," so zapisali. "Razumljivo je, da pri Dnevniku sami sebe rešujejo iz zagate zaradi objave depeše v Dnevniku in Politiki. Nedopustno pa je, da sedaj zavrača krivdo na MZZ, ki je žrtev celotne afere," so še navedli.