Od samega gibanja igralca na igrišču je odvisno, kako uspešen je lahko kot teniški igralec. Vse to zajema hitre šprinte v kombinaciji z gibanjem levo, desno, naprej in nazaj po igrišču.

Predvidevanje, kako hitro in dobro lahko igralec oceni, kam in s kakšno hitrostjo je nasprotnik udaril žogo. Odločitev, kako hitro igralec to informacijo sprejme in se odloči, kaj bo storil. Reakcija, kako hitro preide ta informacija iz možganov v mišice. Akcija, kako hitro igralec naredi prvi korak. Gibanje, kako dobro igralec pride na žogo in izvede udarec.

Veliko teniških igralcev in igralk zgreši ali slabo zadene žogo zaradi slabega dela nog. V tenisu ni zelo pomembno, kako hiter si, ampak kako hiter si v samem gibanju do žoge.

Če pogledate gibanje teniškega igralca od blizu, boste opazili, da samo gibanje po igrišču vključuje veliko različnih vzorcev gibanja in spreminjanja smeri.

Niti en vzorec ni enak, zato je tako zelo pomembno, da se otroke že od samega začetka nauči pravilnega teniškega gibanja. Obstaja mnogo različnih vaj, ki jih lahko trenerji izvajamo na igrišču z večjimi in manjšimi otroci, za katere lahko vaje priredimo v razne zanimive igrice.

Če opazujemo, kako hitri in okretni so teniški igralci in igralke dandanes na igrišču, se nam to včasih zdi že kar neverjetno.

Natrenirana je vsaka še tako skrita mišica. Igralci in igralke preživijo vedno več časa v telovadnicah kot pa na teniških igriščih. Kar si bo mišica zapomnila in naučila na treningu, tako bo potem delovala na samem igrišču. Zato je še kako pomembno, da otroke vseskozi opazujemo in jih poskušamo naučiti, da naj tisto, kar delajo, raje naredijo dobro, kot pa da delajo veliko, a hkrati preveč neučinkovito.