Navijam za njih, všeč mi je, če jim uspeva, ne razumem pa, od kod strah pred tem, da hrvaški Brazilec v Arsenalovem dresu ne bi zapravil žoge, storil kako neumnost, oziroma želja, da bi mu vse, kar se nameni, uspelo. Ko sta se nedavno soočila Manchester City in Arsenal oziroma Čorluka in on, me je bolj skrbelo za Eduarda. Da, prav skrbi me za fanta.

Poskušal sem izvedeti več podrobnosti o njegovi življenjski zgodbi, vendar pa bi za to, kar bi rad, očitno moral znati portugalsko. No, že to, da so ga pri petnajstih letih v daljnem Rio de Janeiru odkrili ogledniki zagrebškega Dinama, je precej pomenljivo. Morda je res šlo za čisti slučaj in velesrečo, vendar pa je glede na to, da gre vseeno za oglednike evropskega drugoligaša, ki so v principu manj konkurenčni od oglednikov večji klubov, bolj verjetno, da na malega (175 cm, 62 kg) Eduarda večji riboni niso računali. Da je neke vrste brazilski škrat. Nikdar ni bil član mladinske brazilske ekipe kot na primer Ronaldo ali Ronaldinho. Njegova kariera je prav tako neprimerljiva z Vagnerjem Lovejem, brazilsko zvezdo moskovskega CSKA, ki se je preko ruskega kluba uvrstil v reprezentanco.

Medtem ko so se njegovi sonarodnjaki takoj prodali v eminentne evropske klube, je Eduardo pri 17 letih brcal za Inker Zaprešič. Veste, kaj je Zaprešič? Dvajsettisočglavi zaselek na sedemnajstem kilometru od Zagreba proti Ljubljani. Predvsem veliko meglic torej. Tja je prišel iz Ria. In zdržal. Obšel je brazilsko mrežo, odigral par sezon za Dinamo in to izkoristil kot obvoz za v Arsenal. Kot je povedal na nekem hrvaškem "chatu", ne pozna Ronaldinha osebno. Po mojem osebno ne pozna nikogar od svojih prvoligaških rojakov. Verjetno je to razlog moji silni naklonjenosti temu fantu. Njegovo avtsajderstvo, hkrati pa njegova nevsiljiva samozavest, da ve, da zmore. "Obstaja fant, ki je zelo poseben. Pri petnajstih je prišel iz Ria in že danes ga lahko date v postavo Manchestra, pa ne boste pomislili, da je tujec," je Guardianovemu nogometnemu kolumnistu Jonathanu Wilsonu pred leti dejal Slaven Bilić. Da, zelo poseben.