V ligi NBA sta bili edini tekmi na sporedu že opoldne in zgodaj popoldne, enako pa je bilo tudi z enim samim dvobojem v ligi NHL. In ne, razlog ni bil napad vesoljcev, vojna napoved predsednika Busha kakšni novi sovražni državi, vesoljni potop, ali prihod Godzille v New York. Vzrok je bil tokrat športne narave - v Glendaleu v ameriški zvezni državi Arizona sta se v velikem finalu lige ameriškega nogometa (NFL), 42. Super Bowlu, pomerili moštvi New England Patriots in New York Giants, razplet pa je bil senzacionalen. S 17:14 (3:7) so zmago namreč slavili Newyorčani in tako Patriotom na najpomembnejši tekmi zadali sploh prvi poraz v sezoni po kar 19 zaporednih zmagah.

Edini, ki so sezono v ligi NFL končali brez poraza, tako še naprej ostajajo Miami Dolphins, ki jim je to uspelo leta 1972, New England pa je tokrat od enakega dosežka ločilo le 35 sekund. Dobre pol minute pred koncem tekme je namreč "quarterback" New Yorka Eli Manning natančno podal do Plaxica Burressa, ta pa je dosegel "touchdown" in poskrbel za vodstvo svojega moštva za tri točke. Zadnji napad New Englanda se je nato izjalovil in veliki favoriti na čelu s Tomom Bradyjem so igrišče zapustili poklapani.

Super Bowl je v ZDA sicer daleč najpomembnejši dogodek leta, ki zasenči celo predsedniške volitve in v času katerega se pred televizijskimi ekrani zbere rekordno število ljudi. Dan Super Bowla je po količini zaužite hrane v ZDA celo na drugem mestu v letu - le na zahvalni dan jo Američani pojedo več. O pomembnosti dogodka, na katerega se večina sveta požvižga, veliko pove tudi podatek, da so se v zadnjih dnevih pred "tekmo vseh tekem" prek medijev večkrat oglasili priznani zdravniki in opozarjali na veliko nevarnost srčnega napada med dvobojem. A kot vsaka priljubljena stvar preko velike luže se Super Bowl v zadnjem času vse bolj "prijemlje" tudi drugod po svetu in tako ni bilo majhno niti število športnih navdušencev v Sloveniji, ki so v ponedeljek zjutraj na delovno mesto zaradi neprespane noči prišli z velikimi podočnjaki.

Finale lige NFL je nekaj posebnega tudi zaradi vsega spremljevalnega programa, predvsem šova med polčasoma. V zadnjem času je največ prahu zagotovo dvignil dogodek iz leta 2004, ko je pevka Janet Jackson med nastopom z Justinom Timberlakeom nalašč pokazala del oprsja z bradavico, ki jo je prekrivala majhna zvezdica. Čeprav sta slavna pevca kasneje zatrjevala, da jima je za incident med nastopom žal in se je zgodil pomotoma, jima seveda ni verjel nihče. Letos so bili na seznamu kandidatov za glasbeni nastop med polčasom med drugimi tudi Bruce Springsteen, Norah Jones in skupina The Eagles, na koncu pa je čast pripadla Tomu Pettyju s skupino The Hartbrakers. Letošnji Super Bowl je tudi prvi, na katerem je vlogo glavnega sodnika opravljal temnopolti delivec pravice (Mike Carey), kot zanimivost pa naj omenimo, da je cena 30 sekundnega oglasa v času prenosa finala na televiziji FOX dosegla neverjetnih 2,7 milijona dolarjev.

In da ne bo pomote - v ospredju je bila kljub vsemu naštetemu še vedno tekma, glavni junaki pa igralci obeh moštev. Naziv največjega med največjimi je letos presenetljivo pripadel Eliju Manningu, ki je celo sezono počel napake in bil pod stalnim plazom kritik, končnico pa je praktično v celoti odigral brezhibno. Na prestolu je tako zamenjal kar svojega brata Peytona, ki mu je naziv najkoristnejšega igralca finala (MVP) pripadel lani, ko je slavil z moštvom Indianapolis Colts. "Boljšega scenarija še sam ne bi mogel spisati. Navdušen sem, moštvo je pokazalo, da ima karakter. Ne najdem besed," je bil po tekmi ves iz sebe Eli Manning, ki je svoje moštvo popeljal do tretjega naslova v zgodovini.