Zgodba Milčinskega pripoveduje o tem, kaj vse se lahko zgodi, če je gospod prelen, da bi sam stopil na vrt po hruške. Ponje najprej pošlje medveda, za njim lovca, palico in ogenj. Dogodivščina se konča z gorečo hišo in zmendranimi hruškami. Pravljico Gospod in hruška so predstavili v knjigarnici Cinca Marinca, ki so jo odprli decembra lani nasproti Knjižnice Otona Župančiča. To je edina knjigarna v Sloveniji, ki ponuja celoten program tako knjižnih kot glasbenih izdaj založbe Sanje.

Ilustratorka Bricljeva je zlahka našla navdih, saj jo je zgodba takoj navdušila. Nato pa je, kot je povedala na predstavitvi, potrebovala kar nekaj časa, da je ponotranjila vse junake. Zgodbo je skušala napraviti aktualno in hkrati brezčasno.

Razlog, zakaj je čtivo še danes aktualno, etnologinja in kulturna antropologinja Tina Volarič vidi v pravljičnosti. Pravljice živijo večno, spominjajo nas na to, kako si delimo iste izkušnje, isto usodo v svojem bistvu in kako lahko s prebiranjem tako ljudskih kot avtorskih pravljic pridemo do tega, da začnemo verjeti v svet z usodo, ki jo sami lahko zgradimo, s stvarmi, ki jih lahko spremenimo, je dejala.