Funkcijo političnega direktorja bo v času predsedovanja Slovenije Svetu EU opravljal državni sekretar Matjaž Šinkovec.

Minister Rupel je danes v Bruslju v zvezi z Drobničevim odstopom dejal: "Mi se pač organiziramo tako, kot je potrebno za potrebe predsedstva, čim bolj učinkovito, čim bolj racionalno, čim bolj primerno glede na okoliščine." Na MZZ so povedali, da nimajo dodatnih pojasnil glede odstopa, v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše pa so pojasnili, da se na odstop ne bodo odzvali.

Lesjak: "Curljalo je tudi pri nas, kot je curljalo na MZZ."

Odgovorni urednik Dnevnika, časnika, ki je v petek objavil prispevek o sestanku političnega direktorja zunanjega ministrstva Mitje Drobniča s predstavniki State Departmenta, Miran Lesjak je po današnjem odstopu Drobniča za STA dejal, da je bil odstop pričakovan, ni pa prepričan, da je odstopila prava oseba.

Na vprašanje, kako komentira trditve, da sta slovenski Dnevnik in srbska Politika usklajeno objavila vsebino omenjenih dokumentov, Lesjak odgovarja, da ni šlo za usklajeno objavo. "Gre za dokument, ki ga je ekskluzivno pridobila Dnevnikova novinarka, članek o tem pa sta pisala dva Dnevnikova novinarja. Mi nikakor nismo bili seznanjeni, da namerava Politika na isti dan kot Dnevnik poročati o isti zadevi. To se je vendarle zgodilo in po informacijah, ki jih imam, se je to zgodilo zato, ker novinar, ki je sodeloval pri pisanju Dnevnikovega članka, ni dovolj skrbno ravnal z informaciji, ki jih je pridobil, in zaradi tega smo že sprožili ustrezne disciplinske postopke."

"Curljalo je tudi pri nas, kot je curljalo na MZZ," je še dejal Lesjak in dodal, da v ozadju "ni nobene velike zarote, kot jo hoče pokazati in nam jo obesiti zdaj slovenska politika z namenom, da bi preusmerila pozornost javnosti z bistvenih vprašanj, ki so se sprožala ob objavi, in zadevajo dejansko suverenost slovenske zunanje politike". Dejstvo, da je zadevo na isti dan objavila tudi Politika, "je tudi nam neljubo in v ničemer ne spreminja našega stališča, da je bila objava potrebna, da je bila utemeljena, da imajo ljudje pravico seznaniti se z vsebino dokumenta in da je vlada sedaj dolžna pojasniti stališča, ki so jih v tem dokumentu zastopali njeni predstavniki", je prepričan Lesjak.

Ivo Vajgl: "Kriterij kadrovanja na zunanjem ministrstvu je strankarska pripadnost"

"Gospoda Šinkovca poznam kot diplomata z veliko izkušnjami in gotovo je kvalificiran ali celo prekvalificiran za funkcijo političnega direktorja. Mislim, da je bilo pri tej funkciji doslej na MZZ preveč improviziranja. Ampak me to ne preseneče, ker je očitno poglavitni kriterij kadrovanja na MZZ strankarska pripadnost," nam je danes povedal nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl. Celoten pogovor is lahko tudi ogledate.

 

Dnevnik je namreč v petek objavil prispevek o sestanku Drobniča z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta 24. decembra v Washingtonu (več o njem si lahko preberete tukaj), na katerem naj bi slednji Drobniču dali vedeti, kaj ZDA pričakujejo od Slovenije v času njenega predsedovanja EU.