Dokument resna grožnja Sloveniji

Dejstvo, da so mediji, prvi med njimi Dnevnik, minuli teden objavili dokument o pogovorih med ameriškimi in slovenskimi diplomati o Kosovu, avstrijska agencija označuje za neugodno, zlasti zato, ker se v dokumentu ne prepozna samostojna drža Evropske unije glede vprašanja Kosova, temveč ravno nasprotno.

»Vodilni slovenski politiki so že prve dni na krmilu EU z nepremišljenimi izjavami Evropsko komisijo privedli do neprijetnega položaja, prav tako pa tudi prejšnje predsedujoče države, Nemčijo in Portugalsko, medtem ko je približevanje Hrvaške in Srbije EU, kar je Ljubljana razglasila za prioriteto, ostalo brez rezultatov,« poroča APA.

Avstrijska agencija je že na začetku leta okrcala držo slovenskih politikov, in sicer z besedami, da ne kažejo doraslosti nalogam predsedovanja EU. »Zdaj je celo objavljen dokument, ki bi lahko slovenskemu predsedovanju EU zadal smrtni udarec,« je opozorila APA, ki je pozornost usmerila na podrobnost v zapisu, kjer Združene države Amerike predlagajo, da se neodvisnost Kosova razglasi v nedeljo, da se Rusija ne bi mogla takoj odzvati v Varnostnem svetu.

Slovenija je le prejemnica ukazov od ZDA

Dokument »daje občutek, da Slovenija prav v spornem vprašanju Kosova ni častna posrednica, temveč prejemnica ukazov od ZDA«, piše APA. Agencija opisuje ocene političnih analitikov, ki menijo, da »politične nežnosti« med Ljubljano in Washingtonom »niso presenečenje«, glede na to, da je slovenski minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel znan kot »zaprisežen transatlantik«, ki je že nekajkrat pokazal bližino z ameriškimi stališči, celo proti volji lastne vlade.

»V Beogradu se smejejo temu dokumentu,« piše APA in pri tem navaja besede srbskega ministra za Kosovo Slobodana Samardžića, ki je izjavil, da je EU »na zelo žalosten način postala samo šahovska figura v tej igri« okoli Kosova.

Agencija je objavila tudi besede predstavnika slovenskega zunanjega ministrstva Bojana Brezigarja, ki je rekel, da je z objavo dokumenta nastala ogromna škoda. Medtem, kakor piše APA, slovenski predsednik vlade Janez Janša prisega, da je Slovenija z ZDA samo vzpostavljala »dialog« - tako kot z drugimi mednarodnimi partnericami.

Kako se je slovenska politika odzvala na Dnevnikov članek o vplivu ZDA na slovensko predsedovanje EU? (video)

Igor Mekina in Miran Lesjak: Dnevnik je zavezan javnosti, Slovenija pa mora evropske interese postaviti pred ameriške! (video)