Na osvobojenem ozemlju Cerknega, le 20 kilometrov od sovražnikovih postojank in med odmevi težkega orožja, je takrat kot 20-letni partizan izdeloval smuči za veleslalom in tekmoval v patruljnem teku, drugi dan tekmovanja pa ocenjeval skoke.

"Nastopal sem v ekipi smučarske delavnice IX. korpusa, ki jo je vodil pobudnik tekmovanja Rudi Finžgar," je povedal Kocjan in ponosno dodal, da se je prav iz te delavnice kasneje razvil Elan. Živo se spominja skokov: "Partizanski kolega Janko Štefe je nastopil kar v jahalnih hlačah, ločiti pa se ni maral niti od svoje pištole, zato jo je imel med skokom kar za pasom. Najdlje, tedaj neverjetnih 31 metrov, je skočil Rudi Finžgar in za nagrado dobil angleško brzostrelko."

Prava atrakcija za gledalce je bil tudi patruljni tek na smučeh. Vsak tekmovalec je moral na progo z vojaško puško, na hrbtu pa je nosil nahrbtnik s štirimi opekami, ki so odtehtale vojaško opremo. "Tekme je spremljalo na stotine domačinov in partizanov ter godba na pihala, za popoln zaključek pa so poskrbela še zavezniška letala, ki so nad Cerknim odvrgla živopisna padala z orožjem in hrano," je pripovedoval Kocjan. Po tekmi je bilo treba nazaj na fronto. V zadnji ofenzivi se je pridružil Gradnikovi brigadi, svobodo pa dočakal v Baški grapi.

V Smučarskem centru Cerkno se edinstvenega dogodka spominjajo s Partizanskimi smučinami. Na sobotnem veleslalomu in smučarskemu teku se je v prav tako lepem vremenu kot pred 63 leti pomerilo okoli 300 borcev NOB, članov združenja borcev in združenja Sever, veteranov vojne za Slovenijo, slovenskih častnikov in pripadnikov Slovenske vojske. Dušan Hudolin, član območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo iz Grosupljega, je po prihodu v cilj dejal, da rezultat ni pomemben.

"Sem prihajam zaradi spomina, rekreacije in druženja. Ravno prej sem sinu in njegovi punci razložil pomen partizanskih smučin. Mladi se o tem v šoli premalo učijo." Tekmovalce so poleg številnih svojcev prišli spodbujat tudi eden od pobudnikov spominskih tekmovanj Ivo Miklavčič, ministra Janez Podobnik in Karl Erjavec, po tekmi pa sta se v Cerknem z njimi srečala tudi prva tekmovalca Franc Kocjan in Janez Urh - Martin iz Bohinja.