Kot je zapisala glavna in odgovorna urednica Politike Ljiljana Smajlović, je ocena slovenskega ministrstva, da je objava novice o tem razkritju v Politiki poskus nekakšne skladne oziroma dogovorjene "diskreditacije Slovenije", neresnična.

Slovenski MZZ ponuja "dokaz več" za to trditev, s tem ko poudarja, da je "dokument objavljen v beograjski Politiki" na isti dan kot v slovenskem Dnevniku, pri čemer po pojasnilih Smajlovićeve zamolči dejstvo, da je Politika že v podnaslovu in tudi na začetku besedila jasno navedla, da objavlja vsebino diplomatske zabeležke, "ki jo danes objavlja slovenski Dnevnik".

Smajlovićeva ob tem zavrača trditve o kakršnikoli "dogovorjeni diskreditaciji" Slovenije. "Nesporno je, da je članek objavljen v Dnevniku in da je naša Politika, ki ima več izdaj, uspela prenesti vsebino zabeležke med prvimi. Ta praksa ni neobičajna, saj imajo naši novinarji in dopisniki dolžnost, da kjerkoli je to mogoče in povsod, kjer lahko, ob preverjanju zanimivih informacij potrdijo njihovo točnost in te novice čim prej prenesejo za naš časnik."

Zato tudi v tem primeru ne more biti res, še poudarja odgovorna urednica, "da bi šlo za nekakšne skrite namere, še posebej zato, ker je Politika v skladu s profesionalnimi standardi jasno navedla izvor članka".

Janša: "Nekatere stvari se od leta 1991 niso spremenile!"

Predsednik vlade Janez Janša je danes izjavil, da zaenkrat nima novih informacij v zvezi s preiskavo, ki jo je MZZ sprožilo zaradi nedavnega razkritja diplomatske pošte.

A problem ni samo na zunanjem ministrstvu, je opozoril premier in dodal, da je problem tudi v tem, "da se nek občutljiv dokument hkrati objavi v nekaterih slovenskih in srbskih medijih". "Začuda gre v Sloveniji za isti medij, ki je leta 1991 pozdravil prihod jugoslovanskih tankov. Vsi smo upali, da so se nekatere stvari pri nas v tem času spremenile, a žal se niso," je še dejal Janša.

Slovenski časnik Dnevnik in beograjska Politika sta v petek razkrila vsebino dokumenta, ki je nastal po sestanku političnega direktorja MZZ Mitje Drobniča z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta 24. decembra v Washingtonu. Na srečanju so dali slednji Drobniču med drugim vedeti, kaj ZDA pričakujejo od Slovenije v času njenega predsedovanja EU. Pisanje dnevnika je v javnosti zelo odmevalo.

MZZ: Uslužbenci, ki so Dnevniku posredovali diplomatsko pošto, niso niti lojalni državljani niti diplomati

ZDA so prijateljska in zavezniška država, s katero se Slovenija posvetuje na suveren in enakopraven način, je ministrstvo za zunanje zadeve zapisalo v sporočilu, ki ga je v soboto zvečer objavilo na svojih spletnih straneh. S tem se je odzvalo na komentar z naslovom Mister Yes, ki ga je v soboto objavil časnik Dnevnik.

Omenjeni časnik je sicer že v petek pisal o sestanku političnega direktorja MZZ Mitje Drobniča z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta 24. decembra v Washingtonu, na katerem naj bi dali slednji Drobniču vedeti, kaj ZDA pričakujejo od Slovenije v času njenega predsedovanja EU. Pisanje dnevnika je v javnosti zelo odmevalo.

"Uslužbenci MZZ, ki so ljubljanskemu Dnevniku posredovali diplomatsko pošto veleposlaništva v Washingtonu o predbožičnih pogovorih političnega direktorja MZZ v Washingtonu, niso niti lojalni državljani Slovenije niti diplomati, ki bi bili vredni takšnega imena," pravijo na ministrstvu.

Njihova dejanja so po pojasnilih MZZ "nezakonita, nečastna in neprofesionalna", medtem ko istočasna objava v ljubljanskem Dnevniku in beograjski Politiki škoduje ugledu in verodostojnosti slovenske diplomacije in države.

Glede samega komentarja menijo, da je sporen. V njem, kot izpostavljajo, med drugim piše: "Zato bi rade volje objavili kakšen dokument, ki bi pričal o tem, da je slovenski predstavnik svojemu čezatlantskemu sogovorniku, prijatelju in zavezniku ob kakršni koli priložnosti rekel: Ne, mi mislimo drugače."

Video: Kako se je slovenska politika odzvala na Dnevnikov članek o vplivu ZDA na slovensko predsedovanje EU.