Akcija pa je bila tudi priložnost za opozorilo, da je v naših gozdovih ogromno profesionalnih gobarjev, ki s prekomernim nabiranjem skrunijo gozdove. V Sloveniji imamo množico nadzornikov, učinka pa zaradi nedorečene zakonodaje glede pristojnosti kaznovanja ni. Na cesti od Pokljuke v dolino smo tako naleteli na nadzornika TNP Tomaža Breganta, gozdarska inšpektorja Marjana Štempiharja in Janeza Slavca, Uršo Ahačič z Zavoda za gozdove Bled in policista, ki je ustavljal voznike. Resnici na ljubo so se tisti, ki smo jih na lastne oči videli s polnimi prtljažniki gob, odpeljali mimo. Patrulja je tako v času našega obiska ustavila in pregledala več vozil z bolj rekreativnimi gobarji. Policist je ustavljal in po znani policijski "prometno in vozniško, prosim", je v akcijo stopil gozdarski inšpektor in s priročno tehtnico preveril težo nabranega. Ta ne sme presegati dveh kilogramov na osebo, gobe morajo biti očiščene na mestu nabiranja in položene v košarico. Za kršitelje je kazen visoka - 50 tisočakov. Včeraj niso izrekli nobene, v akciji pred tednom dni pa štiri, izdali pa so tudi en predlog za sodnika za prekrške.

Z akcijo zadovoljni

Večina voznikov, ki je pokazala tudi svojo bero gob, je zelo pozitivno ocenila akcijo in nadzor nad prekomernim nabiranjem gob. "Take akcije so zelo primerne, saj nekateri res naberejo preveč. Mi smo šli bolj na sprehod, sicer pa poznam uredbo, ki določa pravila nabiranja," je povedal Iztok Brunšek iz Kamnika. Mimo se je pripeljala tudi družina Jelen iz Portoroža, ki je prav tako podprla akcijo. Na počitnice na Gorenjsko hodijo že več kot dvajset let in so medtem prav zaradi masovnega gobarjenja prenehali nabirati gobe. "Niste ujeli pravih. Ti so se z velikimi košarami odpeljali mimo," je povedala Jadranka Jelen . Prejšnja leta (v manjši meri tudi letos) so največ škode povzročili Italijani, včeraj pa je patrulja ustavila skupino petih Italijanov s petimi košarami za gobe, vendar bolj skromno bero. "Za sproti bo. Krasno bodo šle k ribam," so povedali italijanski ribiči, ki pri nas počitnikujejo že dva tedna.

Ministrstvo se ne zgane

Pogovor po akciji "gobarske" patrulje pa je pokazal na še več težav v naših gozdovih. Inšpektorji in gozdarji so namreč ugotovili, da pripelje na Pokljuko tudi do tisoč vozil na dan, območje pa še vedno nima ureditvenega načrta, čeprav zavod za gozdove že dve leti pritiska na ministrstvo za okolje. Odziva ni, celo več, gozdni inšpektor Marjan Štempihar je potrdil neuradne informacije, da sta občini Bled in Bohinj že dvignili roke nad tem načrtom, ki bi na Pokljuki uredil vse, od gobarjenja do parkiranja, saj bi bil finančni zalogaj prevelik. "Zdaj menda pripravljajo lokalni načrt le za območje Rudnega polja, kjer med drugim načrtujejo tudi 100-metrsko skakalnico," je ogorčen Marjan Štempihar . "Pri prvih kontrolah julija in osmega avgusta sem bil zelo razočaran. Ujeli smo celo gobarja s 17 kilogrami, gobe so bile neočiščene, ljudje so jih nabirali v plastične vrečke. Videti je, da se je stanje zelo popravilo, saj nam ni bilo treba izreči nobene kazni," je še povedal Marjan Štempihar. Slišati pa je bilo, da najhujši kršitelji najdejo poti, kamor inšpektorsko oko ne seže. In sicer skrite kotičke, za katere vedo le domačini, ki so včasih, za primerno ceno seveda, pripravljeni "voditi" italijanske turiste.

Pravega nadzora ni

Zelo kritičen do takega turizma in na sploh našega sistema nadzora je bil Andrej Avsenek , vodja Zavoda za gozdove Bled. "Pri nas je množica služb, pravega nadzora pa ni. Vsa Gorenjska ima le enega inšpektorja, ki lahko izreka kazni. Pokljuka ima šest tisoč hektarjev, naša enota pokriva 65.000 hektarjev gozdov. En inšpektor je premalo. Nadzorniki TNP prav tako nadzirajo, a ne kaznujejo. Mi imamo petdeset gozdarjev, ki so nenehno na terenu, vendar imajo zakonsko zvezane roke. Država tega enostavno noče urediti. V Italiji je mogoče res malce preveč policijsko, a je učinkovito. Zato pa Italijani hodijo k nam, tu jih nihče ne preganja, in ropajo naše gozdove," je bil oster Andrej Avsenek. Posledica divjega gobarjenja je tako 30 ton jurčkov odnesenih s Pokljuke, tu pa so še Jelovica, Mežakla, Karavanke, nenazadnje pa 55 odstotkov Slovenije pokrivajo gozdovi. "Posledice so velike že neposredno v naravi, potem so tu še uničene ceste in kaljen mir živali. Na Pokljuki je manj srnjadi, petelinov, medvedov ni. Olje, ki izteka iz vozil, onesnažuje tretje največje vodno zajetje v Sloveniji. Samo na Pokljuki smo naredili že 15 zapor cest, skupaj 30, pa jih bo treba še več," je opozoril Andrej Avsenek. Te zapore najbolj brezvestni obidejo s terenskimi vozili, tisti z "dobrimi zvezami" pa že nekako pridejo do ključa. Tu pa se začne ozaveščanje ljudi. "V tujini so nadzorniki tisti, ki le spremljajo obiskovalce in jih usmerjajo. Upamo, da nam bo to nekoč uspelo. Za zdaj lahko le nadziramo," je pristavil Martin Šolar , nadzornik v Triglavskem narodnem parku.

Zasežene gobe uničijo

Največjim kršiteljem lahko gobe tudi zasežejo, ki jih nato v gozdu uniči posebna komisija (gobe enostavno poteptajo), vendar tega ukrepa letos na Pokljuki še niso izpeljali. Predstavnika zavoda za gozdove in TNP pa sta izvajala preventivno akcijo obveščanja in opozarjanja tudi z delitvijo priročnih zgoščenk v več jezikih. Akcijo bodo v prihodnjih dneh ponovili še na Jelovici in Mežakli, kjer menda prav tako kar mrgoli nenasitnih zaslužkarskih gobarjev.