Parlamentarna skupščina Sveta Evrope  je menila, da bi bilo treba najti alternativne rešitve za zagotovitev nadaljevanja pogajanj na podlagi resolucije VS ZN 1244.

Po poročanju beograjske tiskovne agencije Beta so parlamentarci sprejeli več amandmajev Beograda k resoluciji, med katerimi je po navedbah agencije najpomembnejši ta, da PS SE ni sprejel besedila, da so možnosti za kompromisno rešitev izčrpane in da mora sedaj Varnostni svet Združenih narodov najti ustrezno rešitev. PS SE je tako v sprejeti resoluciji pozvala VS ZN, da naredi vse, kar je v njegovi moči, da bi presegli razlike in dosegli kompromis, s tem pa preprečili, da bi Kosovo postalo "sod smodnika in zamrznjen konflikt na Balkanu", piše na spletni strani SE.

Med možnimi scenariji po oceni PS SE ne gre izključiti možnosti, da bi se kosovski parlament zatekel k enostranski razglasitvi neodvisnosti. V tem primeru bi si morala Evropska unija prizadevati za enotno stališče do te razglasitve, je ocenila PS SE v dokumentu, ki ga je sprejela drugi dan zimskega zasedanja v Strasbourgu. Ob tem so Prištino in Beograd pozvali k ohranitvi miru in dialoga v vseh okoliščinah, kot tudi k zadržanosti od kakršnegakoli vzpodbujanja nasilja.