"Tak biznis bi se šel marsikdo! Ni lažjega kot stati na postaji, prestregati mlade turiste, jih napotiti v katerega od dijaških domov in nam za to `storitev` zaračunati provizijo," je jezen Andrej Čepin , ravnatelj dijaškega doma Tabor (s spodaj podpisano ni v nobenem sorodstvu, op.p.). Enako kot ravnatelj dijaškega doma Bežigrad Stojan Povh je Čepin prepričan, da jih je Collegium opeharil, saj je bilo sprva rečeno, da jim bo vodil mlade turiste in skupine, ki bodo sobo pri njih rezervirali po rezervacijski mreži mednarodne federacije mladinskih hotelov International Youth Hostelling Federation (IYHF,) nihče pa ni povedal, da bodo posel, ki ga je TIC do letošnjega poletja na postaji opravljal zastonj, po novem oni zaračunavali.

Sprenevedanje ali neobveščenost?

Ker je spodbujanje tovrstnega vrinjanja v verigo zaslužkarjev, milo rečeno, nepotrebno, smo na Zavodu za turizem Ljubljana hoteli izvedeti, kako da so za posel izbrali prav Collegium. Direktorica zavoda Barbara Vajda je na naše začudenje povedala, da prostora na postaji ni dobil Collegium in da o tem ne ve ničesar. "Pogodbo o souporabi prostora TIC smo podpisali s Popotniškim združenjem Slovenije (PZS) iz Maribora in oni imajo tam svojega človeka. Kdo drug tam ne more biti. Saj imajo celo svojo tablo!" je bila odločna. Pogodbo so sklenili iz dveh razlogov, je pojasnila Vajda. Ker jim je PZS obljubil, da bo v Ljubljano "pripeljal" sto mladinskih ležišč, ki bodo na voljo vse leto, ne le med počitnicami, in ker so želeli razširiti ponudbo z možnostjo rezervacij mladinskih hotelov tudi drugod po Evropi. PZS je namreč polnopravni član IYHF in ima edini dostop do rezervacijske mreže z možnostjo gotovinskega plačila rezervacije, ker pa nima lastne infrastrukture, je ta posel zaupal mariborski študentski agenciji Gaudeamus. Ne bomo se ukvarjali z vprašanjem, kako da in ali res Barbara Vajda ni vedela, da na železniški postaji v občinskih prostorih sobivata TIC in Collegium. Morda je to "pozabila" tudi zaradi nedavne izjave, da bosta urad za mladino in Zavod za turizem Ljubljana skupaj pripravila raziskavo o mladinskem turizmu v Ljubljani, od katere bo zagotovo veliko imel tudi Collegium, saj kaže, da ima po tovrstnem trgu velik apetit.

Nepotrebna pomoč

Bolj nas zanima, zakaj je PZS posel sploh predal zasebnemu podjetju Collegiumu, saj se z mladinskim turizmom v prestolnici ukvarjata vsaj še dve agenciji - Zavod za mladinski turizem (ZMT) ljubljanske študentske organizacije univerze in društvo Erazem. Ko smo o tem povprašali vodjo PZS Igorja Jurišiča , je zagotovil, da so mesto na železniški postaji (Zavodu za turizem Ljubljana plačujejo 55.000 tolarjev mesečne uporabnine) ponudili tudi Zavodu za mladinski turizem, a je ta ponudbo zavrnil. Toda Simon Zore , direktor ljubljanske študentske organizacije, in Tomaž Štolfa , direktor ZMT, sta zatrdila, da za ponudbo slišita prvič. Prav tako je ostalo neodgovorjeno vprašanje, kje je tistih sto ležišč, ki jih je PZS obljubil Zavodu za turizem Ljubljana in na podlagi katerih je tudi dobil ugodno mesto v TIC. Igor Jurišič nas je po odgovor poslal na Collegium, kjer nam na vprašanje še niso odgovorili. O domnevno zakupljenih celoletnih zalogah mladinskih postelj smo se pozanimali tudi v dijaških domovih in cenejših hotelih. Prvi so zagotovili, da oddajajo postelje izključno poleti, v hotelih pa so povedali, da ni postelj nihče zakupil. Torej bi lahko tja tudi TIC vse leto brez težav in brezplačno še naprej pošiljal mlade turiste. Navsezadnje bi lahko PZS posredništvo na postaji predal TIC, saj po besedah Rogerja Charlesa iz IYHF še raje vidijo, da se z rezervacijami ukvarjajo nepridobitne organizacije. Mladinski hoteli za članstvo v mreži namreč že tako ali tako plačujejo letno pristojbino. Jurišič pa je povedal, da pomoč Collegiuma najbrž v prestolnici ne bo več potrebna, ko bo zgrajen mladinski hotel. Ker naj bi tega ZMT in mestna občina Ljubljana zgradila še letos, se postavlja vprašanje, čemu je pomoč Collegiuma v TIC, ki je prej leta ni nihče potreboval, tako nujna za vsega borih šest mesecev.

"Mladinci" na bojni nogi

Zanimivo je, da je PZS (društvo je naslednik obubožane Počitniške zveze Slovenije, s katero se ukvarjajo kriminalisti), ki ima pri nas roko nad vsemi mladinskimi prenočišči in katerega delovanje sofinancira tudi urad za mladino, letos Collegiumu podelil kar tri posle: izdelavo mladinskih bonitetnih kartic, trženje mladinskih prenočišč doma in v tujini ter posredovanje postelj na železniški postaji. Morda držijo tudi namigi, da naj bi urad za mladino skušal vse obdržati v "družini" tako, da bi dal mladinski hotel na Ptuju v upravljanje Gaudeamusu (ta opravlja posle za PZS). Nenavadno je namreč, da je sprva za hotel zahteval neobičajno nizko najemnino (okrog 700 evrov) - pri čemer se urad sklicuje na predhodno cenitev - ki so jo potem na zahtevo strokovne komisije vlade zvišali za več kot polovico (na približno 2000 evrov). V zadnjih letih se med mladimi podjetneži bije oster boj za prevlado na področju mladinskega turizma v Sloveniji, ki je še zelo neizrabljena in zelo privlačna tržna niša. Zato ni čudno, da so protagonisti ali vsaj tisti, ki se za to imajo, na bojni nogi. Ljubljanski študentski organizaciji gre tako v nos Collegium, saj so znani očitki, da naj bi ga Dominik S. Černjak ustanovil s pomočjo malverzacij v ŠOU turizmu in vanj prenesel ves "know-hoW", kar pa sam zanika. PZS in še komu pa se ne zdi prav, da bo upravnik novega mladinskega hotela v Ljubljani ZMT. Simonu Zoretu se glede na to, da bo ŠOU za hotel prispeval sto milijonov tolarjev, to ne zdi nič spornega, saj ZMT nima značaja javnega zavoda, očitno pa se ne zdi sporno niti občini, saj je s ŠOU o upravljanju že podpisala pogodbo. Odprto ostaja tudi vprašanje Erazma, društva, ki se z mladinskim turizmom pri nas ukvarja najdlje in ki je prav tako vzniklino iz krogov ljubljanske študentske organizacije. ZMT je menda hotel društvo prevzeti, a se njegovi vodilni ne dajo. Ne nazadnje je tu še "izpeljava" mariborskega ŠOU, agencija Gaudeamus, ki gre mnogim v nos zato, ker ima pri nas monopol nad rezervacijami mladinskih hotelov, saj opravlja vse posle za PZS. Igor Jurišič sicer trdi, da je Gaudeamus izbral zaradi bližine (oba sta v Mariboru), kdor pozna nekdanje razmere v mariborskem ŠOU, pa trdi, da tudi zaradi drugih povezav. Ni zanemarljivo, da je bil direktor zavoda ŠOUM, ki je pred leti ustanovil Gaudeamus, zdajšnji poslanec SMS Marko Diaci. Navsezadnje pa sta bila tako on kot Jurišič nekoč med tistimi šovovci, ki so hoteli Gaudamus na sporen način privatizirati, a tega niso storili, ker so se menda med seboj sprli.

Urad za mladino denar počitniški zvezi, ta pa posel Collegiumu

Očitno so posli direktorja urada za mladino in ustanovitelja turistične agencije Collegium (vmes je menda lastništvo prenesel na mater) Dominika S. Černjaka vse bolj zanimivi tudi za šolsko ministrstvo. To poleg njegovega nenavadnega "dopusta" (obstaja sum, da je tri tedne neupravičeno izostal z dela) preverja tudi pravilnost javnega razpisa za sofinanciranje izdajanja mladinskih bonitetnih kartic. Letos je namreč PZS od urada za mladino v okviru razpisa za sofinanciranje dejavnosti mladinskih bonitetnih kartic, s katerimi imajo mladi popotniki v mladinskih hotelih popuste, dobil 2,5 milijona tolarjev, nato pa je pogodbo o izdajanju teh kartic podpisal tudi s Collegiumom. Vodja PZS Igor Jurišič je zatrdil, da so obtožbe o privilegiranju Collegiuma neutemeljene, saj se takšne kartice, ki jih dobavlja Gaudeamus, izdajajo na 50 mestih po Sloveniji. Pozabil pa je povedati, da gre razen v primeru Collegiuma, ki je izključno zasebno podjetje, večinoma za društva v sestavi Počitniške zveze Slovenije. Najbrž je naključje tudi to, da vodja PZS Igor Jurišič in Dominik S. Černjak prihajata iz iste politične stranke, SMS, in da naj bi po neuradnih podatkih v komisiji urada za mladino, ki je namenila denar za bonitetne kartice PZS, sedela sam Černjak in članica, menda pripravnica, ki naj bi po neuradnih podatkih v preteklosti delala tako za Collegium kot Gaudeamus. Zato je šolska ministrica Lucija Čok po besedah tamkajšnje predstavnice za odnose z javnostjo Nataše Gerkeš Lednik naročila izredno delno revizijo tega primera in imenovala posebno tričlansko komisijo za pregled pravilnosti javnega razpisa.

Po rezervacijo na internet

Marsikomu gre v nos, da je Popotniško združenje Slovenije, ki je polnopravni član IYHF, dejavnost edinega rezervacijskega centra pri nas zaupalo podjetju Gaudeamus, kamor se stekajo vse provizije z naslova rezervacij. Na vprašanje, zakaj nimamo več rezervacijskih centrov, je Igor Jurišič odgovoril, da je to odvisno od števila nočitev v letu - več nočitev kot imaš, več centrov lahko ustanoviš. Roger Charles iz IYHF pa je povedal, da lahko polnopravni član, torej v tem primeru PZS, podeli toliko koncesij za rezervacijske centre, kolikor želi. Torej ni nič narobe, če to dejavnost opravlja le ena agencija, ki pa ima pravico zaračunavati poljubno provizijo. Sicer pa lahko mladinski hotel kjer koli po svetu po internetu in brez provizije rezervira tudi vsak posameznik. Razlika je le ta, da plača s kreditno kartico in ne z gotovino, kot to poteka prek Gaudeamusa in agencij, s katerimi sodeluje.