Tako so na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Ljubljana od 24. decembra do 15. januarja sprejeli nekaj več kot 200 otrok z akutno drisko in bruhanjem; od teh sta bili dve tretjini otrok mlajši od dveh let. Pri približno tretjini otrok so že potrdili rotavirusno okužbo. Po novem letu je sprejemov nekoliko manj, vendar se stanje še ne umirja, so sporočili z IVZ.

Zelo nalezljive okužbe

Rotavirusi so okrogli virusi, ki povzročajo črevesno nalezljivo bolezen pri ljudeh in živalih. Za okužbo so najdovzetnejši dojenčki in majhni otroci. Rotavirusi povzročajo drisko, bruhanje, krčevite bolečine v trebuhu in vročino. V Zavodu za zdravstveno varstvo Celje, kjer so v prvi polovici januarja obolenje potrdili že pri 57 ljudeh, pričakujejo, da se bodo okužbe pojavljale še naprej, saj je bolezen zelo nalezljiva. A z upoštevanjem preventivnih nasvetov lahko tveganje za okužbo in širjenje bolezni vsaj malo omilimo.

"Otroci, ki imajo prebavne težave, morajo ostati doma. Posebno pozornost moramo nameniti pogostemu in temeljitemu umivanju rok. V primeru bruhanja je treba izbruhanino čim prej očistiti, krpe zapreti v vrečke, da ne pride do širjenja rotavirusov v zrak, in vreči v smeti. Prostor moramo dobro očistiti z vročo vodo in prezračiti. Tako v delovnem kot družinskem okolju morajo veljati enaki preventivni ukrepi," je povedala Alenka Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije, predstojnica oddelka za epidemiologijo na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje.

Posebnega zdravljenja ni

Ker drisko in bruhanje povzroča virus, te bolezni ne moremo zdraviti z antibiotiki. Tudi zdravljenje z živalskim ogljem ni smiselno. Posebnega zdravljenja torej ni, a zelo pomembno je nadomeščanje izgubljene tekočine. Otroci in odrasli lahko pijejo kakršno koli tekočino, odsvetujemo le močno gazirane pijače, ker povzročajo napetost v trebuhu. Otrok mora piti velikokrat, vendar po malem, nekaj žlic ali požirkov, kolikor prenese. Posebna dieta ni potrebna, zato naj otrok je hrano, ki jo želi. Če je otrok še dojen, je treba dojenje nadaljevati in ga med boleznijo dojiti še večkrat kot običajno.

Zaradi bruhanja, driske in povišane telesne temperature lahko hitro pride do izsušitve, ki otroka življenjsko ogroža. Otrok postane utrujen, brezvoljen, zaspan, odvaja malo ali nič urina, urin potemni. Pri tako hudi izsušitvi nadomestimo izgubo tekočine le z dajanjem raztopin naravnost v žilo in je zato najpogosteje potrebno zdravljenje v bolnišnici, poudarjajo v ZZV Celje. Rotaviroza v povprečju traja od pet do sedem dni. Bolnik izloča virus predvsem v času bolezni in še nekaj časa po njej, ko driska in bruhanje izzvenita. Otroci, ki so preboleli rotavirozo, naj še vsaj dva dni po koncu bolezni ostanejo v domačem varstvu zaradi preprečevanja širjenja okužbe.

Prenaša se prek rok

Rotavirusna okužba se zlahka prenaša z osebe na osebo na več načinov, največkrat z neposrednim stikom oziroma prek rok. Okužba se lahko prenaša tudi, ko se ljudje dotikajo okuženih predmetov, površin, igrač in se rotavirusi z rokami vnesejo v usta. Verjetno je možen tudi prenos po zraku, ko se rotavirusi iz fekalnih iztrebkov ali izbruhanine sprostijo v zrak in pride do vdihavanja okuženega zraka.