Aktualni svetovni podprvaki, s katerimi se bo Slovenija v drugem krogu skupine A v Stavangerju pomerila danes ob 20.15, imajo nagrade določene tudi že za naslednja velika tekmovanja: že uvrstitev na olimpijske igre v Pekingu bi jim prinesla 110.000 evrov, morebitna zlata kolajna pa kar 275.000!

Ker v Stavangerju in okolici živi in dela okoli 10.000 Poljakov, bodo imeli njihovi reprezentanti danes zagotovo močno podporo s tribun. Da so Poljaki zares svetovna špica, potrjujejo tudi rezultati ankete na spletni strani Eura 2008. Med več kot 10.000 anketiranci jih je 22,9 odstotka napovedalo, da bo evropski prvak Nemčija, Dansko na prestolu Evrope vidi 13,7 odstotka sodelujočih, Poljsko pa 10,87 (Slovenija je med 16 reprezentancami na enajstem mestu z dobrima dvema odstotkoma). "Zavedamo se, da nas mnogi vidijo tik pod vrhom ali prav na njemu. Igralcev sicer dodatno to ne obremenjuje, a ne smemo pozabiti, da je krog kandidatov za kolajne tako širok, kot ni bil še nikoli," ocenjuje selektor Bogdan Wenta.

Prav Wenta je najzaslužnejši za preporod poljskega reprezentančnega rokometa. Nekoč eden najboljših igralcev na svetu, ki je bil reprezentant dveh držav (najprej Poljske, potem ko je leta 1995 odšel v Nemčijo in tam dobil tudi državljanstvo, pa je za novo domovino igral na EP 2000 na Hrvaškem in istega leta tudi na OI v Sydneyju), je tudi velik ljubitelj slovenskega rokometnega sloga. "Že od nekdaj sem užival v balkanski šoli rokometa, iz katere ste Slovenci vzeli večino najboljših stvari in jo nadgradili s skandinavskimi elementi. Zato me še toliko bolj čudi, da ste na velikih tekmovanjih - z redkimi izjemami - večinoma pod ravnijo, ki bi jo morali doseči glede na kakovost igralskega kadra," ugotavlja Wenta (pred časom se je kot trener razšel z Magdeburgom in je na klubski ravni trenutno brezposeln) in dodaja: "Vseeno že od leta 2004, ko sem prevzel reprezentanco, skušam vanjo vključevati tudi slovenski slog igre."

Poleg kasete s posnetki nedavne tekme Slovenija - Bosna in Hercegovina iz Kopra ima Wenta dovolj podatkov o Slovencih, v primerjavi s katerimi so bili Poljaki na zadnjih treh EP vedno slabše uvrščeni (15., 16. in 10. mesto). Še na zadnjem EP 2006 v Švici so bili povprečni, nato pa je prišlo do neverjetnega preobrata. Na lanskem SP v Nemčiji so se okitili s srebrom, poljski reprezentanti na čelu z verjetno najboljšo evropsko zunanjo linijo Karol Bielecki - Grzegorz Tkaczyk - Marcin Lijewski pa so postali najbolj vroča roba v Evropi. Bielecki in Tkaczyk sta prejšnji mesec predčasno prekinila pogodbi z ubobožanim Magdeburgom (ima skoraj milijon evrov minusa) in postala soigralca Sergeja Harboka v nemškem klubu Rhein-Neckar, Michal Kubisztal in Bartolomiej Jaszka sta iz kluba Zaglebie Lubin za 100.000 evrov odškodnine odšla v nemškega prvoligaša Füchse iz Berlina...