"Nekje sem ga že videl!" se je poskušal znanega obraza spomniti eden od okoli tristotih navijačev, a priimek je govoril drugačno zgodbo. Jay Goppingen je bil v svetu nogometa povsem neznano ime, toda novi napadalec kluba iz Kalifornije je bil od hudiča. Nasprotnike je s hitrimi prodori spravljal v zadrego, preigraval jih je kot za šalo, bil je prava nočna mora obrambnih nogometašev.

O napadalcu, ki je na uvodnih treh tekmah v dresu Modrih zvezd zabil štiri gole, se je hitro razširila beseda, kar je na igrišče Concordia privabilo tudi nekaj oglednikov večjih klubov. Toda nogometno izobraženim strokovnjakom je bilo v hipu jasno, kdo je živahni nogometaš v napadu. "Nihče drug kot Jürgen Klinsmann!" je vzkliknil oglednik kluba Los Angeles Galaxy. "Res je, to sem jaz, Jürgen Klinsmann," se ni dolgo upiral sloviti Nemec in pojasnil: "Predstavniki kluba so me prosili za pomoč. Čeprav sem star že 39 let, se počutim še vedno telesno odlično pripravljenega. 'Zakaj pa ne?' sem si rekel in uslišal njihovo prošnjo. Toda ime Jay Goppingen sem si nadel, ker s priimkom Klinsmann nisem želel pozornosti usmeriti zgolj nase. Ti mladi nogometaši si ne bi zaslužili, da bi se govorilo le o meni, dobri rezultati pa niso le moja zasluga."

Jay Goppingen se je od kluba Organe County Blue Star poslovil s petimi doseženimi zadetki na devetih tekmah. Gole je kot po tekočem traku tresel tako kot povsod, kjer je igral v svoji karieri. V klubski karieri je tako za Stuttgarter Kickers, Stuttgart, Inter, Monaco, Tottenham, Bayern in Sampdorio zabil več kot 230 ligaških golov, učinkovit pa je bil tudi v dresu z državnim grbom - na 108 tekmah se je med strelce vpisal 47-krat. Da je bil izjemen nogometaš, priča tudi zgodba iz Anglije, kamor je odšel leta 1994, ko je podpisal za Tottenham. Dejstvo, da Nemci na Otoku niso priljubljeni, je v Göppingenu (od tu tudi psevdonim) rojeni igralec hitro občutil na svoji koži. "Obtoževali so me, da sila rad odigram prekrške za najstrožje kazni, da sem umazan nogometaš in da mi bo v Londonu hitro odklenkalo," se spominja Klinsmann, ki je pri Stuttgartu igral tudi s Srečkom Katancem.

Toda dvomljivci so se motili. Klinsi je postal velika zvezda otoškega nogometa, tako velika, da je bil leta 1995 izbran celo za najboljšega nogometaša sezone. Pred njim je bil v Angliji tako priljubljen Nemec zgolj Bert Trautmann, danes 84-letni nekdanji vratar Manchester Cityja. Trautmann je na Otok prišel kot vojni ujetnik, nato pa se med legende vpisal, ko je na eni od tekem v zadnjih minutah za nekaj spektakularnih obramb poskrbel kljub zlomljenemu vratu! Klinsmann se je po koncu kariere ustalil v ZDA, vmes nemško reprezentanco pripeljal do brona na SP 2006, poleti pa se bo usedel na trenersko klop Bayerna. In če bo nadaljeval s tem, da se v zlato spremeni vse, česar se dotakne, potem Bavarce čaka lepa prihodnost.