Lučanka je bila na letošnji Zlati lisici z drugim časom druge proge 19., slovensko čast pa je na največji domači tekmi reševala že lani, ko je bila v Kranjski Gori celo dve mesti boljša.

"Nič mi ne pomeni, da sem na posamezni tekmi najboljša Slovenka. Vem, da so druge smučarke sposobne boljših rezultatov. Upam, da bo Tina Maze čim prej našla izhod iz krize ter da bo dosegala uspehe, ki jih je v preteklosti že," odgovarja 20-letna smučarka Branika, ki je imela pod Pohorjem bučno podporo. "Na tekmah, ki so blizu, me spremlja okrog 50 navijačev iz Luč in okoliških krajev v Savinjski dolini. V Mariboru sem imela še več navijačev, saj sem tu štiri leta hodila v srednjo šolo," je ponosna na spremljevalce Mateja Robnik.

Krst v svetovnem pokalu je Robnikova doživela že zelo zgodaj, pred štirimi leti v Mariboru. Športno pot je nadaljevala v evropskem pokalu, na mladinskih svetovnih prvenstvih pa ni osvojila kolajne. Najvišje je bila na veleslalomu pred dvema letoma v Quebecu, ko je zasedla četrto mesto. Prve točke svetovnega pokala je dosegla v lanski zimi v Semmeringu, po uspehu v Kranjski Gori pa je zapadla v tekmovalno krizo. Največji uspeh v karieri na tekmah svetovnega pokala je doživela konec lanskega leta v Lienzu, ko se je prvič v karieri uvrstila med najboljših 15 - bila je trinajsta.

"V tej sezoni sem naredila največji napredek. Nabrala sem si že toliko izkušenj, da sem začela na tekmah uživati. Ne motijo me več novinarji in gledalci, temveč skušam na vsaki tekmi maksimalno napasti in doseči čim boljši rezultat. V tej sezoni sem zelo napredovala v tehniki, saj smo veliko delali na občutkih in vodenju smuči. Več treningov smo naredili na mehkem snegu. Veliko bolje sem tudi kondicijsko pripravljena, kar je pogoj za dober rezultat. Le tako lahko namreč na drugi progi napadeš, kot se spodobi. Glede na to, da se doslej še nisem uvrstila med najboljšo deseterico, težko rečem, kje so moje meje. Nedvomno pa si želim uvrstitve še izboljšati. Moj cilj je, da bi se uvrstila na finale svetovnega pokala v Bormiu," je odločna Savinjčanka.

Za kratkoročni cilj si je postavila, da bi se čim hitreje prebila med prvokategornice, kar je pogoj za dobre rezultate, če so zimske temperature tako visoke kot lani in na letošnji Zlati lisici. "Medtem ko sem imela še lani raje bolj zaprte proge, sem bila v tej sezoni boljša pri odprtih postavitvah. Prav v tem so moje največje rezerve. Moram se naučiti dobro smučati na vseh postavitvah v vseh razmerah," se zaveda Mateja Robnik, ki ji zaradi odličnega reprezentančnega vzdušja ni težko biti ogromno časa od doma. "S puncami se razumemo zelo dobro. Tudi Tina je dobro razpoložena, čeprav ji na tekmah ne gre najboljše. V sobi pa sem največkrat z Ano Drev," je razkrila veleslalomistka, ki je v svoji paradni disciplini po petih preizkušnjah svetovnega pokala na 24. mestu, na finalu pa ima pravico do nastopa najboljših 25. Do Bormia bosta še veleslalomski preizkušnji v Nemčiji, in sicer Ofterschwangu (26. januar) in Arberju (1. marec).