Konec minulega leta zaznan upad rasti izvoza je posledica manjšega povpraševanja, ki sledi gospodarskim težavam v ZDA, kombinaciji večje vrednosti juana in manjše vrednosti dolarja ter tudi zaviranju Pekinga. Decembra se je primanjkljaj v primerjavi z novembrom zmanjšal za 14 odstotkov, rast v celem letu je bila, vsaj odstotkovno, nižja kot leta 2008, ko je zunanjetrgovinski presežek beležil 75-odstotno rast.

Izvoz se je minulo leto povečal za 25,7 odstotka na 1220 milijard dolarjev, medtem ko se je izvoz zvišal le za 20,8 odstotka na 955,8 milijarde dolarjev. Rast izvoza je bila za 1,5 odstotne točke nižja kot leta 2006. Napori vlade za omejitev rasti izvoza po ocenah carinske uprave že kažejo rezultate. Peking je ukinil izvozne rabate, odredil carino in omejil izvoz dobrin, katerih proizvodnja porabi veliko energije.

Hipotekarna kriza v ZDA bi se lahko letos razvila v zelo negativni faktor, če bi prizadela potrošnjo Američanov in zaposlovanje, je kitajska državna tiskovna agencija Xinhua navajala strokovnjake azijske razvojne banke. ZDA so drugi največji zunanjetrgovinski partner Kitajske, trgovina med državama pa se je po kitajskih navedbah zvišala za 15 odstotkov na 302 milijardi dolarjev.

Kritiki Kitajski očitajo, da je njena valuta podcenjena, kar zagotavlja izvoznikom nepravično prednost. Od julija 2005, ko so v korist košarice valut zvišali vezavo juana na dolar, je kitajska valuta sicer pridobila 12 odstotkov.