Zgodnji in pogosti spopadi otrokovega imunskega sistema z virusi in bakterijami nimajo za posledico samo tega, da se pri njih razvija manj alergij in pozneje v šoli manj manjkajo zaradi bolezni, očitno se precej zmanjša tudi tveganje, da bi kdaj v življenju dobili levkemijo.

Vrtec in bolezni

Dokazi o zapisanih trditvah izhajajo iz najnovejših raziskav na kalifornijski univerzi. Po tamkajšnjih ugotovitvah je varovanje dojenčka v jaslih ali otroškem vrtcu bistven prispevek k stimulaciji njegovega imunskega sistema. To je prav tako pomembno, kot so cepljenja in stiki z brati, sestrami in prijatelji. Če ne pride do spopada s povzročitelji bolezni, se poveča tveganje za akutno limfoblastično levkemijo, najbolj pogosto krvno boleznijo v otroški dobi. Kalifornijski raziskovalci so študirali zdravstveno zgodovino in varovanje otrok do 14. leta, in sicer tistih, ki so zboleli za že omenjeno akutno limfoblastično levkemijo. Izsledke so primerjali s kontrolno skupino. Pri tem se je pokazalo, da je bilo tveganje raka toliko manjše, kolikor prej so otroci prišli v skupinsko oskrbo in čim pogosteje so prestajali običajne infekcije.

Pomemben je izziv

Še vedno pa ni povsem pojasnjeno, ali določene infekcije bolje ščitijo pred krvnim rakom kot druge. Strokovnjaki so zanesljivo ugotovili tole: če otroka preveč zaščitimo pred običajnimi povzročitelji bolezni, to zviša nevarnost obolenja za rakom. Mladi imunski sistem ni bil v zadostni meri izzvan in se zato ni zadovoljivo razvil. Če pa pride do infekcije, takšna je hipoteza raziskovalcev, proizvaja telo defektna bela krvna telesca - levkocite. Ti, pristojni za imunsko obrambo, se lahko bolestno razmnožujejo, kar pripelje do levkemije.

Nahod do šole

Na univerzi v Arizoni so že pred tem ugotovili, da otroci, za katere so skrbeli v jaslih ali vrtcu, veliko pogosteje dobijo nahod kot otroci, ki odraščajo izključno doma. V starosti od 6 do 11 let pa se položaj spremeni. Takrat so večkrat nahodni tisti otroci, za katere so skrbele zgolj matere. Šele pri 13 letih se pogostost obolevanja ponovno izenači.

Norice, mumps, rdečke

Da pogoste okužbe v otroštvu ščitijo pred alergijami in astmo, je dokazano že s številnimi študijami. Vendar očitno nimajo vsi povzročitelji bolezni tega blagodejnega učinka. Na Danskem jim je nedavno uspelo dokazati, da virusna obolenja, kot so norice, rdečke in mumps, ki jih je otrok prebolel pred sedmim letom starosti, na poznejši razvoj alergij ali astme nimajo nobenega vpliva. Okužba z ošpicami v prvem letu življenja pa po tej študiji celo zviša tveganje za alergično obolenje.