Na začetku kariere je res dajal vtis brezčutnega moža z železno masko, vendar je z vsako sezono v tekmovalnih arenah postajal bolj zgovoren in odprt v komunikaciji z mediji, pri čemer v odgovorih ne dolgovezi, ampak je predvsem jedrnat. Obenem je ohranil strast do zmag, zato je prišel do petega triumfa v skupnem seštevku novoletne turneje, kar ni uspelo še nobenemu skakalcu v 56-letni zgodovini skakalnega "grad slama". Obenem je rekorder tudi s 102 uvrstitvama na zmagovalni oder.

"Čeprav sem bil odlično pripravljen, mi na začetku letošnje sezone ni šlo po načrtih. Do čudežnega preobrata je prišlo med božičnimi prazniki, med katerimi pa zaradi slabega vremena v Lahtiju sploh nisem skakal, ampak sem delal le na telesni pripravljenosti," je skušal recept za uspeh pojasniti Ahonen, potem ko je najbolj prisrčne čestitke prejel prav od največjega tekmeca na turneji, Avstrijca Thomasa Morgensterna. Prav Ahonena si je Morgenstern izbral za vzornika, zato je na vsakem koraku poudarjal, kako je ponosen, da lahko stoji na zmagovalnem odru ob takšnem asu, kot je 30-letni šampion iz Lahtija. Ahonen je s peto zmago v skupnem seštevku turneje prehitel svojega idola, Nemca Jensa Weissfloga, ki je slavil štirikrat. "Upam, da nisi preveč žalosten, zame še vedno ostajaš vzornik," je dejal Ahonen, ko mu je Weissflog, ki je bil tokrat v vlogi strokovnega komentatorja na nemški televiziji, prišel čestitat. "Vsem si dokazal, da si najboljši, zato ti od srca čestitam," mu je odvrnil Jens Weissflog.

Ahonen je v zadnjih sezonah v pripravah na zimo uporabil novo metodo. Poleti je sicer redno treniral po programu in bil na vseh zborih reprezentance, a zelo malo tekmoval na skakalnicah, ker se je raje posvetil svoji drugi ljubezni - dirkam v hitrostnem pospeševanju (drag racing). "Poleti dirkam, da popolnoma pozabim na skoke. Hitrost je del mojega življenja," pravi Ahonen, skandinavski prvak, ki po dirkališčih neustrašno drvi s hitrostjo do 300 kilometrov na uro, saj je pospešek vozila od 0 do 100 km/h le 0,9 sekunde.

Ahonen je preprost fant, ki mu je zvezdniško obnašanje tuje. To izhaja tudi iz družine, saj je bil oče krojač, mati pa delavka v tovarni, ki je izdelovala ribiške trnke. V Lahtiju so se mu za uspehe oddolžili tako, da so mu podarili zemljo, na kateri je tudi z lastnimi rokami zgradil 340 kvadratnih metrov veliko vilo, ki jo deli z ženo Tiio in petletnim sinom Micom, medtem pa pričakuje drugega otroka. "Družina mi pomeni oporo in motivacijo," pravi finomehanik po poklicu, ki v prostem času dirka z motorji, riše stripe, v karaoke barih najraje prepeva pesmi Elvisa Presleyja in brez skrivanja zavije tudi na pivo. V skladu s finskim značajem tudi kaj razbije, če je izzvan, a račun za nastalo škodo nemudoma poravna.