Višji uslužbenec Bruno Le Maire v knjigi razkriva osebne zapiske, ki jih je zabeležil med letoma 2005 in 2007, zadnjima v Chiracovem 12-letnem predsednikovanju Franciji. Med drugim opiše, kako je bil Chirac v zadnjih letih na položaju fizično izčrpan, neodločen in ni bil na tekočem z vsakodnevno politiko.

"Predsednik, vedite, se bori, da preživi," je po navedbah Le Mairea izjavil tedanji francoski premier Dominique de Villepin decembra 2005, tri mesece po tem, ko je Chirac moral v bolnišnico zaradi lažje možganske kapi. "Vse ostalo, oblast, vlada, volitve, stranka, ga več ne zanima," je dodal de Villepin.

Ob neki drugi priložnosti nekdanji francoski premier razkriva, kako da Chirac več ne ve, kaj hoče. "Nikoli ni vedel, kaj hoče. Njegov edini cilj je bila ponovna izvolitev. Sedaj ko je to za njim, se bori z nečim, česar ne razume," še pravi.

Chiracovo predsednikovanje je zaznamovalo tudi rivalstvo s Sarkozyijem, njegovim nekdanjim varovancem, ki ga je spremljal, kako se je z leti vzpenjal v francoskem političnem življenju. "Nihče ni tako trpel zaradi Sarkozyja kot jaz," avtor navaja Chiraca.

Svoje ambicije glede prevzema položaja predsednika označuje kot "nagonske in živalske", medtem ko je Chirac menil, da Sarkozy ne bo nikoli izvoljen, ker naj ne bi imel potrebnih kvalitet.