V Banki Slovenije so nam povedali, da bo naloge oziroma področje, ki ga pokriva Nučič, prevzel nekdo od članov sveta BS, odločitve o tem pa še niso sprejeli. Po neuradnih podatkih za Nučičevo področje - nadzor nad poslovanjem bank - vlada precejšnje zanimanje, kot glavni kandidat pa se omenja Božo Jašovič, ki je pristojen za področje gotovinskega poslovanja in ki je lani imel pomembno vlogo pri projektu uvedbe evra.

Februarsko zmanjšanje števila članov sveta BS z osmih na sedem je v skladu z določbo 41. člena zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o Banki Slovenije, ki določa, da se bo število članov sveta BS v skladu z iztekom njihovih mandatov postopoma zniževalo, dokler v njem ne bo le še pet članov. Vse dotlej torej državni zbor ob poteku mandata posameznega člana ne bo imenoval novega (izjema je bilo seveda imenovanje novega guvernerja). Za novega člana pa se bo odtlej lahko imenovala le oseba, ki svojo funkcijo opravlja na podlagi pogodbe o zaposlitvi za polni delovni čas.

Spremembe zakona o BS, ki so v veljavi od lani, tudi določajo, kako se bo v skladu z zniževanjem števila članov sveta BS spreminjalo sprejemanje veljavnih odločitev BS. Sedaj je taka odločitev veljavno sprejeta, ko zanjo glasuje šest članov, ob sedmih članih bo zanjo zadoščalo pet glasov, ob šestčlanski zasedbi pa štirje glasovi.