Farmacevtka je soproga Danila Topleka, predsednika uprave Taluma, podjetja iz Kidričevega, ki je bolnišnici letos doniralo kar 600.000 evrov.

Nekoč je bila Neda Toplek vodja bolnišnične lekarne v SBP, nato se je leta 1996 odločila za zasebništvo. Ker je znano, da lekarnarstvo najbolj cveti tam, kjer je največ bolnikov, je bila odločitev gospe Toplek, da uredi poslovalnico pred vhodom ptujske bolnišnice, podjetniško razumljiva. S tedanjim vodstvom bolnišnice se ji je celo uspelo dogovoriti, da si poslopje lahko postavi kar na zemljišču bolnišnice, kjer je bolnišnično vratarnico preuredila v lekarno.

Parcela, na kateri že vrsto let stoji lekarna Toplek, je zdaj naprodaj. Vodstvo SBP je za danes napovedalo javno dražbo za 476 kvadratnih metrov veliko zazidano stavbno zemljišče, na katerem sta vratarnica bolnišnice in omenjena lekarna. Izklicna cena je 37.888 evrov, kupec pa mora v letu dni zgraditi novo bolnišnično vratarnico na sosednjem zemljišču v predvideni vrednosti 64.480 evrov.

"Postopek za prodajo parcele poteka na ministrstvu za zdravstvo že dobrih pet let, z njim se je ukvarjalo že več ministrov. Od 7. avgusta, ko sem postal direktor, nisem s tem v zvezi podpisal nobenega dokumenta," nam je pojasnjeval Robert Čeh, direktor SBP, in s tem zanikal, da bi bila Talumova donacija v kakršni koli povezavi s prodajo zemljišča. "Razumem, da vidite neko povezavo z možem gospe Toplek, vendar povezave ni, to vam jamčim. Vso dokumentacijo vodi ministrstvo, nič ni odvisno od bolnišnice."

Neda Toplek nam je potrdila, da si že vrsto let prizadeva odkupiti zemljišče, ker ji je v sedanjih razmerah onemogočena širitev lekarne. Pravi, da je bilo treba preskočiti veliko ovir, ker v času prve prošnje sploh še ni bilo sistema za odkup državnega premoženja. Ali ocenjuje, da je pot k licitaciji skrajšala Talumova donacija bolnišnici? "Če bi zadeva tako delovala, bi bila še kje drugje, saj Talum številnim podjetjem donira denar. Strinjam se, da je tema zanimiva za novinarje, vendar menim in upam, da povezav ni," nam je zatrdila Toplekova.