Merkurjevi delničarji bodo namreč 17. januarja odločali o iztisnitvi 920 malih delničarjev, ki bodo za delnico dobili 405 evrov denarne odpravnine, kar je enako ceni, po kateri je konzorcij nedavno prevzel Merkur. Na skupščini bodo odločali tudi o umiku delnic z borze, že v začetku decembra pa je uprava Ljubljanske borze izključila Merkur iz sestave osrednjega indeksa SBI 20.

Kot je predsednik uprave Merkurja in tretjinski lastnik Merfina Bine Kordež pred časom napovedal v pogovoru za Dnevnik, bo iztisnitvi malih delničarjev sledil prenos Merkurjevih finančnih naložb na Merfin, ki bo na tak način poplačal del stroškov prevzema. Zastavlja se vprašanje, kako bodo Merkurjevi menedžerji hkrati skrbeli za razvoj družbe ter odplačali 350 milijonov evrov vredno posojilo, ki so ga najeli za potrebe prevzema. "Člani konzorcija bodo podpirali začrtano dolgoročno strategijo razvoja skupine Merkur, prek katere bo ta postal vodilni tehnični trgovec v vsej jugovzhodni Evropi in podvojil obseg prodaje v petih letih. Samo v letu 2008 bo Merkur namenil za nove naložbe več kot 200 milijonov evrov, kar jasno dokazuje, da prevzem ne upočasnjuje nadaljnje rasti Merkurja," je včeraj pojasnil Kordež.

Čeprav je likvidnost pri trgovanju z Merkurjevimi delnicami po prevzemu skoraj popolnoma presahnila - konzorcij obvladuje 98,4 odstotka družbe - se v lastniški strukturi Merkurja dogajajo večje spremembe. Merfin je namreč Banki Koper prodal dobrih 4,4 odstotka Merkurja, družbi Euro-Veneto pa dober odstotek. Slednja je enak sveženj delnic takoj po nakupu preprodala Banki Koper, vse transakcije pa Kordež pojasnjuje s "spremembami v strukturi financiranja." Do kakšnih sprememb je prišlo, ni pojasnil.