Ko so pesimisti pomislili, da bo končal na invalidskem vozičku, je bil čez pičle štiri tedne znova na zaletni rampi in na uvodni tekmi novoletne turneje v Oberstdorfu osvojil drugo mesto. To je 21-letni Avstrijec Thomas Morgenstern, ki podira rekorde in postavlja nove mejnike v zgodovini smučarskih skokov.

Zadnjega je postavil konec minulega tedna v beljaški Alpski Areni, kjer je na peti tekmi letošnje sezone nanizal še peto zaporedno zmago in tako sestavil sanjski niz, ki na začetku sezone ni uspel še nobenemu skakalcu. Njegov naslednji cilj je niz zaporednih slavij povečati na šest, kar je doslej s serijo sredi zime sicer že uspelo Fincema Janneju Ahonenu in Mattiju Hautamaekiju.

"Do šeste zmage bom skušal priti že na naslednji tekmi v soboto v Engelbergu, saj mi skakalnica v Švici zelo leži," je povedal simpatični Korošec Morgenstern, ki se je dvojne zmage v Beljaku še posebej veselil, saj je član tamkajšnjega kluba. Na štirih skakalnicah v modernem centru je preživel svoje otroštvo (živi v sicer 40 kilometrov oddaljenem Seebodnu) in se naučil vseh skrivnosti skokov, zato se na skakalnici počuti tako domače kot v svoji dnevni sobi. "Ko sem bil leta 1995 na tekmi za svetovni pokal zastavonoša, sem si želel, da bi nekoč na domači skakalnici tekmoval z najboljšimi skakalci sveta. Želja se mi ni le uresničila, ampak sem tukaj celo dvakrat zmagal. Obe prvi mesti sta na lestvici mojih največjih dosežkov takoj za zlato olimpijsko kolajno iz Torina," je bil po tradiciji zgovoren največji talent avstrijskih smučarskih skokov, ki ima pri 21 letih v zbirki že toliko kolajn z največjih tekmovanj, da za štetje zmanjka prstov na obeh rokah.

"Morgi", kot ga kličejo prijatelji, je rojen zmagovalec, ki je psihično izjemno trden in izjemno tekmovalen, zato je za zmago pripravljen narediti vse. "Če boš preveč razmišljal o tem, kaj gre lahko narobe, boš zanesljivo doživel poraz. Če si sproščen, so vse stvari enostavne. Nikoli me ni strah neuspeha, ker je moje življenje določeno vnaprej," razkriva življenjsko načelo fant, ki mu je mati narava že v zibko položila nadarjenost za domala vse športe. Je dobesedno rojen športni talent, predvsem za igranje nogometa, zato strokovnjaki menijo, da bi bil vrhunski igralec tudi, če bi se odločil za brcanje žoge. Tako kot večina skakalcev je zasvojen s hitrostjo in kot se za dirkača po duši spodobi, je njegovo prevozno sredstvo BMW. Njegov zelo agresiven slog skakanja ni nobeno presenečenje, saj se na tekmo pripravlja tako, da posluša glasbo, predvsem rock in punk, ki jo navije tako glasno, da mu razbija po ušesih in si s tem dviga adrenalin. A kljub vsem uspehom in slavi je tudi običajen človek, ki ne skriva zaljubljenosti. "Ko sem z dekletom Kristino, pozabim na vse okrog sebe, tudi na skoke, in uživam v drugih stvareh. Ko se podiva naokrog z gorskim kolesom, je hitrejša, tekmujeva še v alpskem smučanju, obračune pa imava tudi v računalniških igrah," je tančico, kaj počne takrat, ko ni na skakalnici, razgrnila "Jutranja zvezda", če njegov priimek prevedemo v slovenščino, ki je v letošnji sezoni z nagradami na tekmah zaslužila 155.000 švicarskih frankov, kar je trikrat več od drugouvrščenega na lestvici zaslužkarjev, 17-letnega rojaka Gregorja Schlierenzauereja.