Kot je znano, so Strojanovi v Rojah že leto dni, čeprav jim je Podobnik, ko so se tja preselili pred lanskim božičem, dejal, da bodo Roje njihov dom le do aprila. Pred približno dvema mesecema sta država in družina (spet) našli skupno rešitev, na podlagi katere bi zamenjali parcelo Strojanovih pri Ambrusu za državno parcelo na Ljubljanskem barju. Rešitev je bila sprejemljiva za vse, zatrjuje Čeferin, in bi pomenila prekinitev kršenja človekovih pravic, ki se dogajajo družini Strojan.

"A od tega dogovora dalje je komunikacija z vami, gospodom Baluhom (direktorjem Urada za narodnosti, op.a) mano popolnoma prekinjena. Večkrat sem klical gospoda Baluha, ki mi je povedal, da se trudi in da bo pravno-formalno zadeva zaključena kmalu, zdaj se ne oglasi več na GSM, pač pa mi kar prek SMS-sporočil odgovarja, da je zaseden. Očitno torej nimate več interesa, da bi zadevo uredili," navaja Čeferin.

Odvetnik Podobnika poziva, naj še letos uredi prenos lastništva, sicer bo s 1. januarjem proti državi vložil vsa pravna sredstva, člani družine Strojan pa se bodo vrnili na svojo zemljo v Ambrus, saj druge nimajo. Čeferin poudarja še, da je imel podlago za pravna sredstva že dolgo, a je upal, da bo Podobnik držal obljubo. Ker pa je očitno ne namerava, bodo morebitni zapleti v prihodnjem letu izključno posledica popolne neaktivnosti vlade oziroma Podobnika osebno.

Pismo je poslal Čeferin v vednost tudi Stanetu Baluhu, ki je za Dnevnik ponovno dejal, da so "stvari v teku tik pred koncem".