V svetovnem pokalu Albrecht do letošnje sezone ni imel statistike, ki bi ga uvrščala v krog kandidatov za osvojitev velikega kristalnega globusa, ki ga dobi zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala. Na zmagovalne stopničke se je namreč uvrstil le enkrat, in to na finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju, kjer je bil v smuku drugi.

Informacije pred začetkom letošnje sezone so bile, da je Albrecht zelo hiter v slalomu. Njegova tehnika je izjemna, a se mu v slalomu doslej še ni posrečilo, da bi svoje mojstrstvo kronal z zmago.

Albrecht je kot blisk zablestel v Beaver Creeku na strmem terenu Ptic roparic. Najprej je prepričljivo dobil superkombinacijo, tri dni kasneje pa je na veleslalomu dokazal, da se odlično počuti na najvišji stopnički zmagovalnega odra. Omenjeni veleslalom je bil izjemno izenačen, stotinke pa gredo ponavadi v prid šampionov. In to Daniel Albrecht očitno je.

"Res ne vem, zakaj sem zablestel ravno v Beaver Creeku. Zlagal bi se, če bi rekel, da je to moj najljubši teren. No, morda bo nekoč postal, nedvomno pa bo ostal v izjemno lepem spominu, saj sem tu dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu," je razlagal Daniel Albrecht. Izjemni rezultati so Albrechta pripeljali celo do vodilnega položaja v skupnem seštevku svetovnega pokala, a mu je minuli konec tedna z zmago v slalomu in četrtim mestom v veleslalomu v Bad Kleinkirchheimu prestol odvzel Benjamin Raich.

Da je 24-letni Albrech izjemen vsestranski smučar, je dokazal na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2003, ko je v Serre Chevalierju osvojil tri zlate kolajne v smuku, kombinaciji in veleslalomu ter srebrno v slalomu. Toda do preboja v svetovni članski vrh je moral še dozoreti.

"V Serre Chevalierju sem doživel izjemno dragoceno izkušnjo. Soočil sem se s pritiskom, saj so od mene vsi pričakovali vrhunske dosežke. Ni lahko serijsko zmagovati v nekaj dnevih. Tedaj sem se tega dobro naučil in si pridobil izkušnje, ki sem jih že unovčil. Zato mi je bilo v Areju precej lažje. Po uspehu v kombinaciji sem se z lahkoto osredotočil še na druge discipline, saj sem bil tega že navajen," je pojasnil šampionsko formulo Daniel Albrecht.

Švicarsko alpsko smučanje je do lanske sezone doživljalo krizo. Vsaj kar zadeva zmag v svetovnem pokalu, saj je v minuli sezoni Didier Cuche na smuku v Kvitfjellu prekinil triletni post brez zmage države, ki ima izjemno tradicijo. Potem je bilo vse skupaj videti, kot da se je Švicarjem odprlo, saj so odtlej dosegli številne uspehe. Očitno pa se je pokazalo, da bo Albrecht lokomotiva švicarskega vlaka. V tej sezoni, ki se je šele dobro začela, sta namreč poleg Albrechta od Švicarjev prvi zmagi v svetovnem pokalu dosegla še Marc Gini, presenetljivo najhitrejši na uvodnem slalomu v Reiteralmu, in Martina Schild, ki je dobila superveleslalom v Lake Louisi. To dejstvo veseli Švicarje predvsem zato, ker naj bi sicer odlični veteran Didier Cuche po tej sezoni postavil smuči v kot, pred letošnjo sezono pa se je od aktivne kariere poslovil trofejni smukač Bruno Kernen.