Ljubljančan je Mariborčana zahrbtno in kruto umoril s prepovedanim japonskim mečem katana, ki ga je hranil v svojem avtomobilu. Imel ga je s sabo "zaradi samoobrambe", se je morilec zagovarjal na zaslišanju pred kriminalisti.

Naključno trčil v krvnika

Na mariborski policijski uprave so včeraj javnosti podrobno opisali okoliščine tragičnega jutranjega dogodka na dvorišču ob mariborski Gosposvetski cesti, ki je močno odmeval po Mariboru, še posebno med pokojnikovimi znanci in sodelavci na Slovenskem podjetniškem skladu, kjer je bil Mom zadnji dve leti zaposlen in kjer vedo o njem povedati samo dobro.

Izkazalo se je, da se Mom ni znašel v zanj usodnem sporu zato, ker je bil nekoč član navijaške skupine Viole. Skupina šestih Ljubljančanov, ki niso navijači, se je nekaj minut pred 5. uro zjutraj sprla z žrtvijo in njegovim prijateljem zgolj zato, ker je Mom na stopnicah T-cluba naključno trčil v svojega krvnika.

"Varnostnik in reditelj v lokalu sta posegla v prepir, zato tam ni prišlo do fizičnega obračunavanja. Skupina, ki je na zahtevo varnostnika zapustila lokal, je pozvala pokojnega, naj pride ven," je dogodek opisal Marjan Fank, vodja mariborskega sektorja kriminalistične policije. Čeprav mu je varnostnik to skušal preprečiti, je Mom sledil pozivu Ljubljančanov. "Spet so se sprli, nakar je osumljenec šel k avtomobilu in vzel iz njega večji nož, podoben katani, ga skril pod bundo in se vrnil k vhodu v lokal. Štirje fantje iz njegove skupine so zatem napadli oškodovanca, ki je skušal zbežati, a ga je 19-letnik dohitel in ga zabodel z nožem."

Izkrvavel v naročju Mariborčana

Mom se je zgrudil, nekaj minut ležal na tleh in kasneje izkrvavel v naročju požrtvovalnega Mariborčana, ki mu je prvi nudil prvo pomoč (rešilec je za pot na kraj dogodka potreboval skoraj 20 minut!). Ljubljančani pa so medtem sedli v morilčev avtomobil in zbežali s kraja dogodka. Na podlagi izjav prič in posnetkov varnostnih kamer, ki so nameščene v lokalu, so še isti dan izsledili morilca in druge osumljence, ki so v preteklosti večkrat zahajali v mariborske nočne lokale. "Vsi so doma iz Ljubljane ali iz njene okolice, stari so od 19 do 22 let, večina je že bila obravnavana in kaznovana zaradi kaznivih dejanj. Privedli smo jih k preiskovalnemu sodniku. Enega smo ovadili zaradi umora, druge pa zaradi nasilništva in pomoči storilcu.

Po pobegu so namreč v okolici Ljubljani v gozdu storilcu pomagali skriti orožje in sežgati njegova oblačila," je povedal Fank. V hišnih preiskavah so kriminalisti pridobili še več dokazov, s katerimi bodo dodatno podkrepili svojo kazensko ovadbo. Varovanje v T-clubu izvaja podjetje IBSSA, ki ima ustrezno licenco. "Operativno vprašanje pa je, ali za lokal s tolikšnim številom obiskovalcev zadostuje zgolj en varnostnik Po moji oceni ne. Na to temo se bomo pogovorili z gostincem in mu bomo predlagali dodatne varnostne ukrepe," je napovedal Karol Turk, direktor policijske uprave Mariboru.