Na področju gospodarstva so to Andrej Horvat, Borut Jamnik, Lojze Sočan in Franc Križanič. Med najožjimi Pahorjevimi sodelavci se najdejo tudi predstavniki mlajše generacije, kot je Patrick Vlačič, strokovnjak za pomorsko pravo. Ljubica Jelušič, ki je med drugim sodelovala tudi s predsedniškim kandidatom Danilom Türkom, naj bi bila zadolžena za področje obrambe. Možni kandidati so tudi prišleki iz stranke LDS, ki že imajo ministrske izkušnje.

Po Pahorjevih besedah so v stranki pohiteli s pripravami na jesenske volitve zaradi trenutnih razmer v slovenski politiki in dogodkov, kot je nedavno glasovanje o zaupnici vladi.

Pahor iz koalicije ne izključuje nobene stranke, vendar morajo imeti potencialne koalicijske partnerice "določeno sorodnost programskih usmeritev", saj le tako lahko vlada izpolni pričakovanja ljudi.

Kolektivne sanje pred Pahorjevimi

Pahor je zavrnil namigovanja, da si sploh ne želi postati premier in da se je za takšno vlogo odločil zaradi ciljev svoje stranke. "Skupaj z mojimi prijatelji v stranki in ob njej sem ocenil, da morda prvič v zgodovini lahko SD uspemo na volitvah, morda celo zmagamo," je dejal. Kljub temu je kasneje dejal, da ima vsak posameznik sanje, ki ga ženejo naprej, vendar je sam sprejel sicer težko odgovornost, da kolektivne sanje postavi pred svoje.

V videoprispevku si med drugim lahko ogledate izjave nekoliko nervoznega Pahorja o zgodnjem začetku priprav na volitve, morebitni koaliciji, prevzemanju odgovornosti in kolektivnih sanjah.

Zver pozdravlja potezo Pahorja in opozarja

Podpredsednik SDS Milan Zver je v prvem odzivu dejal, da z napovedjo mandatarstva Pahor prevzema tudi vso odgovornost. Namero prvaka SD, da leto pred državnozborskimi volitvami najavi, da bo mandatar v primeru zmage na volitvah, označuje za pošteno potezo in jo pozdravlja. Po drugi strani pa gre po njegovih besedah za "dvorezni meč", o katerem je sicer govoril tudi Pahor.

Zver upa, da bo Pahor izbral dobro ekipo, ki bo konkurenčna aktualno vladni ekipi in da v njej ne bo ekstremističnih politikov. O konkretnih imenih ni govoril, je pa dejal, da misli zlasti tiste, ki imajo radikalne poglede na področje šolstva.

Odgovor Zvera na vprašanje o morebitnemu sodelovanju z SD pri oblikovanju koalicije je bil identičen Pahorjevemu: "Mi bodo sodelovali z vsemi, ki so nam kolikor toliko programsko sorodni."

V videoprispevku si lahko ogledate Zverove odgovore na vprašanja o Pahorjevi zgodnji napovedi, ekstremističnih politikih opozicije in morebitni veliki koaliciji.