Oblak je pojasnil, da so z začudenjem prebrali informacije z zadnje seje državnozborske komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, "kjer nas je Lukšič obtožil ustvarjanja in nadaljevanja t.i. političnega procesa proti njemu". Poudaril je tudi, da se v SDM čutijo dolžne opozoriti na nepravilnosti v slovenski družbi. Obenem je pojasnil, da je podpredsednik SD "tisti, ki je sprožil celoten potek dogodkov in je imel vse instrumente, da ga tudi zaustavi".

Lukšič se po mnenju predsednika podmladka SDS sklicuje na avtonomijo univerze, obenem pa obračunava z vsemi, ki mu kot podpredsedniku SD niso všeč. Oblak tudi opozarja, da so rezultati sporne raziskave naenkrat postali nepomembni. Po njegovih besedah Lukšič s tem dokazuje, "da mu je pri raziskavi Cerkev služila le kot poligon, kamor je skušal vnesti nemir in ga želel prenesti v polje političnega". V SDM od Lukšiča zahtevamo opravičilo, "ker nas je brez argumentov obtožil dejanj, ki jih je sam zavestno iz področja avtonomnosti Univerze pripeljal na področje političnega," je zapisal Oblak. Dodal je še, da se na opravičilo strankinega predsednika Boruta Pahorja ne morejo zanašati, saj se ta na "spodrsljaje" strankarskih kolegov ne odziva.

Komisija za človekove pravica je v torek sprejela sklep, da je šlo pri Lukšičevi raziskavi za kršitev ustavne pravice do zasebnosti in svobode izražanja ter zlorabo izobraževalne institucije v politične namene. Prav tako so koalicijski člani komisije izglasovali, da je šlo pri Lukšičevih navodilih za uporabo metod, ki jih lahko enačimo z metodami tajnega policijskega opazovanja.

Z zadnjega zaslišanja Igorja Lukšiča:

Eva Irgl o Lukšiču:

Potrata vs. Jerovšek: