Bajuk je dejal, da je bil razpon cen, z zgornjo mejo 27 evrov, določen na podlagi analiz in zavrnil namigovanja, da so nekatere institucije v lasti Republike Slovenije prišle do ugotovitev, da bi bila zgornja meja lahko tudi 37 evrov.

Se vladi obeta drugi "Mercator"?

Poslanska skupina Zares je predlagala sklic izredne seje Komisije DZ za nadzor javnih financ, na kateri bi vzeli pod drobnogled prodajo banke, ki, kot vse kaže, počasi prerašča v drugo afero "Mercator". Minister je celo priznal, da so iz skupine upravičenih vlagateljev pomotoma izločili družbo NFD 1, ki naj bi se ji oddolžili v skladu z zakonodajo v najkrajšem možnem roku. Krivdo za nastalo situacijo je prevzel sam.

V videoposnetku si lahko ogledate očitke poslanske skupine Zares in pojasnila ministra Bajuka glede cene, skrivanja podatkov, podkupovanja in honorarja Citigroupa.

Glede domnevnega skrivanja tujih institucionalnih vlagateljev je pojasnil, da je šlo za dogovor med vlado in družbo Citigroup, saj so nekatera podjetja poslovni partnerji slednje, zato le-ta ni želela, da podatki pridejo v javnost. Kljub temu je ministrstvo, ko je ob pomoči pravnikov še enkrat podrobno prebralo pogodbo, ugotovilo, da ni utemeljenih razlogov za skrivanje informacij. Podatki so že dostopni na spletni strani ministrstva za finance.

Bajuk vajenj pisemc in klicev

Kar se tiče lobiranja, pritiskov in podkupovanja je Bajuk dejal, da se s tovrstnimi dejanji njegovo ministrstvo relativno pogosto sreča.  "Na to smo navajeni, predvsem ministrstvo za finance. Večkrat se zgodi, da pride pisemce ali klic, kako bi bilo to lahko lepo ali drugače, vendar to znamo preslišati," je dejal Bajuk.  

O honorarju, ki ga je prejel Citigroup - govori se o petih milijonih evrov - ministrstvo in direktorat za javno premoženje skrivnostno molčita. "To je stvar med obema pogodbenima partnerjema in v kolikor ni ovir, je lahko podatek tudi javen," je pojasnil Žiga Andoljšek, direktor direktorata. Ob upoštevanju dejstva, da gre za denar davkoplačevalcev, je skrivanje takšnih podatkov nerazumljivo in nedopustno.