Zato sta se medvoška občina in podjetje Savske elektrarne odločila za nakup plovila za košnjo vodnih rastlin, ki je stalo 212.000 evrov. Savske elektrarne so zagotovile 120.000 evrov, voznika in vzdrževanje plovila, občina pa bo iz ekološke takse zagotovila preostali denar v prvi polovici leta 2009. "Razraščanje račje zeli je posledica povišanega ph-faktorja v porečju Save in kmetijskega onesnaževanja. Odmrle rastline mašijo tudi vtočne rešetke elektrarne, zaradi česar se zmanjšujeta moč elektrarne in proizvodnja električne energije," je včeraj ob predstavitvi plovila za košnjo račje zeli opozoril Drago Polak, direktor Savskih elektrarn Ljubljana.

Novo plovilo, ki deluje neslišno, zagotavljajo v Savskih elektrarnah, bo lahko podivjano rastlinje kosilo do dva metra globoko. Ker poleti raste najhitreje, tudi po več kot deset centimetrov na dan, ga bodo med junijem in avgustom kosili najmanj dvakrat. Odpadno rastline bo odvažalo in deponiralo podjetje Kostak, ki je bilo izbrano na razpisu.

"Ker je Zbiljsko jezero v okolici Ljubljane edina stoječa voda, zato pa privabi veliko turistov, sem vesel, da smo se s Savskimi elektrarnami lotili tega projekta," je povedal Stanislav Žagar, medvoški župan. Varnejši dostop do Zbiljskega jezera pa bo zagotovil tudi pločnik ob medvoškem klancu.

Nove pridobitve so v Turističnem društvu Zbilje, ki ga vodi predsednik Iztok Pipan, izredno veseli, saj so prepričani, da bo to dalo turizmu nov zagon. "Na leto imamo 1500 najemov čolnov, a zaradi razrasle račje zeli je najemov najmanj, samo okoli 50 ur, prav v najbolj vročih dneh, ko imamo tudi turistov največ," je dejal Iztok Pipan, ki je poudaril, da dajejo turistični delavci zadnja leta največ poudarka družinskemu turizmu. Za plovbo po jezeru, kjer domuje 120 labodov in več tisoč rac različnih vrst, pripravljajo tudi nove čolne iz macesnovega lesa.