Za to ima veliko zaslug tudi najbolj kajakaški župan v Sloveniji Miran Jerič, ki se je znova izkazal za imenitnega gostitelja in plačnika tudi po uradnem delu prireditve ob prijetnem druženju. Kako mamljiva je zaključna prireditev, so potrdili nekateri tekmovalci, ki so se vozili tri ure, da so prišli le za nekaj ur v Hrastnik s priprav na morju na Hrvaškem in se sredi noči tudi vrnili nazaj ter zjutraj na treningu že veslali maratonske razdalje.

Na enourni prireditvi, ki jo je v spretno zaigrani vlogi kajakaša Sandija z vso opremo na sebi (čelada, rešilni jopič, veslo...) povezoval novinar Radia Slovenija Franci Pavšer mlajši, niso deli le priznanj, ampak so jo popestrili z umetniškim programom. Za razliko od preteklih let je tokrat našel čas tudi predsednik KZS Marko Kryžanovski in prišel v Hrastnik. A si je dovolil nešportni spodrsljaj, ko je Petra Kauzerja že razglasil za potnika na olimpijske igre, čeprav so pred kandidati še izbirne tekme za eno olimpijsko vozovnico v kajaku.

Petru Kauzerju, ki je letos osvojil naslov evropskega podprvaka v kajaku in zmagal v moštvenih vožnjah, je uspel "hat-trick", saj je že tretjič zapored postal najboljši v moški konkurenci na domači sceni. "Vsaka nagrada je lepa, saj se je treba zanjo potruditi. To je potrditev dobrega dela in nagrada za vsa odrekanja, čeprav se minula sezona ni iztekla po pričakovanjih. Imela je namreč dober začetek, a slab konec s svetovnim prvenstvom v Braziliji, kamor sem šel po kolajno. Rajši bi bil neuspešen na evropskem prvenstvu in uspešen na svetovnem prvenstvu," je pripovedoval Peter Kauzer, ki mora tako vsak dan poslušati zbadanja očeta Petra starejšega (letos je praznoval 50. rojstni dan), da ima s petim mestom še vedno najboljšo uvrstitev v družini na svetovnih prvenstvih.

Slovenija si je v Braziliji sicer privozila pravico nastopa z enim kajakašem na olimpijskih igrah v Pekingu, kjer je bil Kauzer oktobra že 14 dni na treningu, zato počitka po svetovnem prvenstvu skoraj ni imel. "Proga na Kitajskem mi je všeč, ker je voda divja. Trenutno vse poteka po načrtih. S spremembami v strokovnem vodstvu reprezentance se ne obremenjujem, ker je moj trener kar oče, ki me najbolje pozna. Moji edini nalogi sta trening in tekme, cilj pa zlata olimpijska kolajna, potem ko v zadnjih treh sezonah nisem realiziral tistega, kar sem sposoben. Z analizo smo ugotovili, kaj sem delal narobe, zato je vse podrejeno popolni telesni in psihični pripravljenosti," je bil s steklenico šampanjca, eno izmed praktičnih nagrad, pod pazduho zgovoren Kauzer, potem ko je skupaj z Dejanom Kraljem in Juretom Megličem prejel tudi pokal v trajno last za tretjo zaporedni naslov evropskega prvaka v moštvenih vožnjah.