V slovenskem taboru so še tri minute pred uradnim sestankom vodij ekip na večer pred uvodno skandinavsko tekmo dobili zagotovilo, da ima Benedičičeva izpolnjeno normo za nastop na tekmi svetovnega pokala. Na tekmi FIS v Beitostolnu je bila na meji norme 90 točk.

"Na sestanku pa so predstavniki FIS sporočili, da je prišlo pri izračunu do napake in Maja ne more štartati," je zaplet na škodo slovenske tekačice opisal trener Ivan Hudač. Čez noč pa so na štartno listo vpisali Američana Larsa Floro, in to kar s številko 91, čeprav je bilo na štartu samo 85 tekačev. Ni čudno, da so na tekmi trenerji izbuljili oči. "Nas trenerje ob progi je to ob merjenju vmesnih časov zelo zmedlo. Organizacija tekme je bila sila slaba. Na ravni tekme FIS ali še slabše," je bil v Beitostolnu hud Hudač.

Do nesrečne nezgode brez epiloga pa je prišlo tudi na ženski tekmi na Norveškem. Nemški glavni trener Jochen Behle je skočil čez smučino ravno pred finsko tekačico Pirjo Manninen-Muranen, jo zbil ter ji zlomil smučko, da je konkurentka Petre Majdič morala odstopiti. Nemški spremljevalci so, kot pravijo v slovenskem taboru, najbolj izkoriščali kaos na tekmi. Ni nepomembno, predvsem za Američana Floro, da je bil tehnični delegat FIS Američan John Aalberg. Zanimivo, da je delo tekmovalnega direktorja FIS tedaj opravljal Vegard Ulvang. Nekdanji norveški zvezdnik (11. mesto na večni lestvici SP) je sicer predsednik tekaškega komiteja FIS, potem ko je nasledil Radovljičana Petra Petrička. Tekmovalni direktor FIS Švicar Jürg Capol je bil odsoten zaradi družinskih obveznosti, saj je dobil je drugo hčerko.

V Ruki je bil Capol že glavni. Še največ dela je imel zagotovo z drsalnimi vložki na tekmi s klasično tehniko. Drsalna tehnika je namreč hitrejša in elitni tekači jo že zelo prefinjeno uporabljajo za dvig hitrosti. Predvsem takrat, ko še niso vklopljene vse kamere, je tega zelo veliko. Denimo v četrtfinalu moške tekme šprinta. Norvežan Eldar Roenning je med četrtfinalom padel skupaj s Fincem Tolvanenom, od jeze ga je Norvežan udaril s palico, a prav tako ni prišlo ne do kazni in ne do diskvalifikacije, čeprav so kamere to lepo pokazale. Tehnični delegat in tekmovalni direktor Capol očitno gledata stran. "Tudi sama sem vse bolj prisiljena izrabljati vse te prijeme. Še posebno, če je smučina vrezana malce nerodno," je na temo drsanja v klasiki pripomnila Petra Majdič.