Zadnje čase se je bolj posvečal enomesečni hčerkici Enji (rojena 5. novembra) in njeni mamici Vanji Furlanič (poroka bo po olimpijskih igrah). Na tujem pogreša svoji dekleti, čeprav mu je Enja doslej dala le podočnjake po neprespanih nočeh. V Grčiji se bo, ob napornem treningu, torej tudi dobro naspal.

Lansko leto je bilo za 25-letnega najboljšega slovenskega jadralca, ki že nekaj let sodi v najožji svetovni vrh olimpijskega razreda finn, hudo "vetrovno". Na eni strani vrsta odmevnih rezultatov: bronasta kolajna in s tem izpolnitev olimpijske norme po dramatični sklepni regati na svetovnem prvenstvu na Portugalskem, le za las je zgrešil kolajno EP na Blatnem jezeru, šesti je bil na predolimpijski regati na kitajskem regatnem polju v Qingdaou, zmagal je na pomembni regati za svetovni pokal v Kielu... Bilo pa je tudi nekaj slabih tekmovanj, na primer 23. mesto na Palmi. Med jadranji je prišlo celo do bruhanja (po zastrupitvi s hrano), pomanjkanja sreče, menjavanja opreme, napačnega razmišljanja in sklepanja.

"Ampak vse je bilo v glavi. Po vrsti dobrih jadranj na nižje kategornih regatah, sem mislil, da sem šampion, a to nisem bil. Marsikaj sem naredil po svoji glavi, ob prehitrih odločitvah. Potem sem se resno pogovoril sam s sabo, s trenerjem, tudi psihologom. Stvari so se nato uredile in jadranje je bilo boljše, zmaga v Kielu je potrdila, da sem spet pravi. Krize morajo biti, porazi tudi, iz njih se marsikaj naučiš," na glas razmišlja Gašper Vinčec.

Jadralna sezona se v olimpijskem letu začenja zelo zgodaj. Že januarja bo v Melbournu svetovno prvenstvo za razred finn. "Na prvenstvu v Avstraliji bi rad potrdil, kam sodim: realno mislim, da med pet najboljših, najmanj do desetega mesta. Cilj ne bo kolajna za vsako ceno. Na naslednjih tekmovanjih bi rad izpopolnjeval formo, zlasti pa želim zmagati na tistih pomembnejših regatah prve skupine, kjer še nisem bil najboljši." Potem pa naskok na olimpijsko odličje? "Nikakor nočem iti na Kitajsko le gledat, kako plapola slovenska zastava, kot se je zgodilo na olimpijskih igrah v Atenah. Seveda si želim visoko uvrstitev, a tam bo 20 jadralcev, ki nameravajo zmagati."

Od SP v Avstraliji, kjer prevladujejo močni vetrovi, do OI na Kitajskem, z blažjimi sapami, pa bo treba tudi shujšati s 105 na skoraj 90 kilogramov, da bosta Gašper in njegov finn na obeh poljih dobro jadrala. Prav zato, ker je zdaj bolj okrogel, si še ne pusti vzeti mere za novo uniformo. Nerazumljivo dolgo je namreč čakal in poslušal obljube o zaposlitvi na enem od "uniformiranih" ministrstev, kar je uveljavljena praksa za vrhunske športnike. Pa je po dolgem pričakovanju prišlo pismo točno na dan, ko so stavkali cariniki, da so ga (z jutrišnjim dnem) sklenili zaposliti kot carinika. "To že znamo, nič delati, a se vendar ne spodobi prav na začetku službe," se je pošalil vedno hudomušni Vinčec.

Ob vprašanju o prihodnosti po Pekingu napove, da bodo to najverjetneje zadnje olimpijske igre (pa tudi januarsko SP) v razredu težkokategorne enočlanske jadrnice finn, upa pa, da bi uspel priti v novi jadralni razred - zvezda. "Menda bom že našel fanta, ki bo hotel z mano sedeti v tej klasi, saj sem vendarle prijeten fant. Čeprav govorijo, da je v jadrnici najhuje, če sta dva," pravi. Črna lepotica, vrhunska regatna jadrnica RC 44 s slovensko posadko Ekipa 44, pa bo v olimpijskem letu plula brez Vinčeca za krmilom, ki je letos nekajkrat kar dobro vodil zadeve. "Čeprav sem po duši še vedno jadralski samotar, pa bi pozneje rad tekmoval na večjih regatnikih."