Doslej  se tudi ni sestal s svojim naslednikom Danilom Türkom, odzival se ni niti  na  zadnje vroče notranjepolitične teme.  V  javnosti so se tako pojavila najrazličnejša ugibanja o razlogih za njegovo odsotnost, na katera v predsednikovem uradu niso odgovarjali.

Toliko večje zanimanje je zato izzval včerajšnji dveurni nastop Janeza Drnovška. Bil je gost videokonference, ki jo je prenašala Supreme Master Television. Gre za satelitsko televizijo, ki - kot je navedeno na njeni spletni strani - vse dni v tednu neprekinjeno predvaja izključno pozitivne vsebine, ki si jih lahko ogleda večsto milijonov gledalcev po Evropi, Avstraliji, Afriki, Aziji, Severni in Južni Ameriki. Televizija predvaja oddaje o duhovnosti, pozitivni energiji, vegetarijanstvu, razsvetljenju.

Povod za včerajšnji pogovor z Janezom Drnovškom je bil izid njegove knjige Misli o življenju in zavedanju v kitajskem jeziku in je potekal v več studiih. Na vprašanja udeležencev v studiu v Taipeju je Drnovšek odgovarjal iz studia v Ljubljani, v studiu v Los Angelesu pa ga je spremljala najvišja mojstrica Ching Hai. Ta je - kot je navedeno v njenem življenjepisu v knjigi Ključ do takojšnjega razsvetljenja - v Himalaji našla metodo Quan Yin in božansko transmisijo ter dosegla popolno razsvetljenje, k njej pa se zgrinja čedalje močnejši tok iskalcev resnice iz vseh verstev z različnih koncev sveta. Ching Hai je maja letos Drnovška obiskala v Ljubljani in mu v priznanje za izrazito prizadevanje in razsvetljeno vodenje pri ustvarjanju svetle prihodnosti za svet in vse človeštvo izročila "bleščečo nagrado za svetovno vodenje", lahko preberemo na spletni strani predsednika republike.

Janez Drnovšek je v včerajšnji oddaji, na začetku katere je bila tudi podrobneje predstavljena Slovenija, med drugim kot najpomembnejšo poudaril pozitivno energijo. Danes je po njegovih besedah okoli nas veliko negativne energije - sovraštva, jeze, zaskrbljenosti - ki se v nas akumulira in prej ali slej se pokažejo posledice. Če želimo biti pozitivni, moramo biti uravnoteženi in pomirjeni sami s seboj. V svojem nastopu je bil kritičen do politike in medijev. Kot je dejal, je politika tekmovanje, politiki se borijo za moč in oblast, pri tem pa pogosto pozabijo na vrednote. V želji po ponovni izvolitvi ne bodo tvegali sprememb, kar je spoznal tudi pri svojih prizadevanjih. Mediji pa po njegovem prepričanju preveč iščejo negativne novice in so za pozitivne stvari nedovzetni.

Drnovšek je napovedal, da bo še naprej poskušal širiti zavedanje med ljudmi. V politiki je bil dolgo in prišel je do spoznanja, da ne more spremeniti stvari, ki jih je kot predsednik želel. Nastopil je čas, ko je treba začeti novo pot in širiti zavedanje po svetu. Na koncu oddaje je zaželel veliko pozitivne energije: "Še naprej bodite pozitivni, ne dovolite negativnim mislim ali negativnim ljudem, da vas zmotijo."