Poročali smo že, da je kranjski župan Damijan Perne ministru Janezu Podobniku napisal ostro pismo kot odziv na omenjeno strategijo, ki skupnega projekta prav vseh gorenjskih županov o centru za ravnanje z odpadki Tenetiše sploh ne omenja! V luči te strategije je morda bolj razumljiv molk države glede podaljšanja dovoljenja za odlagališče Tenetiše in dejstvo, da minister Podobnik kljub prošnjam že od oktobra ni sprejel predstavnikov MO Kranj. Minister je povabljen tudi na današnjo sejo mestnega sveta, kjer bo zagotovo najbolj aktualna prav točka o odlaganju odpadkov.

V Tržiču, kjer zaradi kranjskih težav že zdaj povprečno sprejmejo 65 ton dodatnih smeti na dan, se z državno strategijo načeloma strinjajo, župan Borut Sajovic pa jo je označil kot "invalidno". "Gre za predlog ministrstva vladi in ne za stališča gorenjskih občin. Moti me, da so nam vedno govorili, naj se sami zmenimo glede naših odpadkov, oni pa nas bodo podprli. Zdaj smo se zmenili, podpore države pa očitno nimamo. V Kovorju imamo še 400.000 kubičnih metrov prostora in predelane neškodljive odpadke lahko prevzamemo, odlagališče zapolnimo, saniramo in zapremo. Treba pa je natančno določiti, kje bo predelava odpadkov. Pri nas je ne bo! Na Mali Mežaklji in v Kovorju lahko predelane odpadke sprejemamo največ 25 let," je pojasnil Borut Sajovic.

Podobne pomisleke ima župan Jesenic Tomaž Tom Mencinger. "Naša deponija je urejena in brez širjenja zadošča za vsaj dvajset let. Kranjčani so jeseni zagotovili, da bodo težave rešili in poskrbeli za celovito rešitev, zato smo jo tudi podprli. Če ne bo tako, je možen rezervni scenarij, a je nujno treba določiti, kje bo obrat za predelavo odpadkov. Lahko sta celo dva. Vseh predelanih odpadkov zagotovo ne bomo sprejeli, polovico lahko. Odločitev pa mora nujno sprejeti ministrstvo za okolje in prostor. Tu zdaj ni več heca," se zaveda Tomaž Tom Mencinger.