S prestola jih je namreč brcnil nogometaš David Healy, najboljši strelec kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki ga bosta prihodnje leto skupaj organizirali Avstrija in Švica. Njegovih rekordnih trinajst golov (na večni lestvici je prehitel nekdanjega hrvaškega nogometaša Davorja Šukerja) sicer ni bilo dovolj, da bi se Severni Irci prebili na Euro 2008, a prebivalcem Killyleagh je to malo mar. Healy je kljub temu tako priljubljen, da v vaški trgovini s spominki naprodaj niso več zgolj magneti za hladilnike s podobo famoznega gradu, pač pa tudi 28-letnega nogometaša, ki se je v Killyleaghu kot David Jonathan Healy rodil 5. avgusta leta 1979.

"David ima v vasi status velikega heroja. Otroci se na igrišču prerekajo, kdo bo v njegovi vlogi, ko igrajo nogomet," v smehu razlaga Stephen McAngus, Healyjev prijatelj iz mladih let, ki v Killyleaghu že nekaj let najmlajše poučuje nogometnih vrlih, in dodaja: "Vse zanima, kaj je David v mladosti počel, jedel, pil, da je postal tako dober nogometaš. Vsi želijo biti David Healy!" Vsega 173 cm visoki nogometaš je kariero začel pri lokalnem klubu iz Downpatricka, kjer ga je ob koncu devetdesetih minulega stoletja opazil tudi eden od številnih skavtov slovitega angleškega kluba Manchester United. Healy je član Rdečih vragov postal leta 1999, že leto kasneje pa je kot dvajsetletnik začel svoj golgeterski "rompompom" na reprezentančni sceni. Prvi gol v dresu Severne Irske je zabil na štadionu Josy Barthel v Luksemburgu, nato pa vajo ponovil še 32-krat in je najboljši strelec svoje izbrane vrste vseh časov. Še več, zabil je kar 20 golov več kot drugouvrščena Billy Gillespie in Colin Clarke.

Se sedaj še čudite, zakaj je dres z njegovim priimkom najbolj prodajan v zgodovini severnoirske reprezentance? Mnogi pa se vseeno sprašujejo, kako to, da Healy podobne forme kot v reprezentanci ne kaže v svojem klubu. Zanimivo je, da je šele v tej sezoni začel resneje igrati v elitni angleški ligi, ko je iz Leeds Uniteda prestopil v Fulham, a tudi za Londončane je doslej zabil vsega tri gole. "Ko si nadenem reprezentančni dres, mi samozavest zraste za sto odstotkov. Imam občutek, kot da letim in tudi sam se včasih vprašam, kaj storiti, da bi mi šlo tako dobro tudi v klubu. Trener Lawrie Sanchez se je pred časom pošalil, da bi morali zame izdelati poseben klubski dres, ki bi bil v zeleni barvi in z grbom Severne Irske," se na svoj račun šali David Healy, ki je s svojimi goli pokopal Španijo, Švedsko, Dansko in celo Anglijo. Prav z golom, ki ga je zabil večnim rivalom, je postal praktično nesmrten. Severna Irska je namreč 7. septembra pred dvema letoma Anglijo v Belfastu premagala prvič po kar 78 letih. "Postavite mu spomenik!" so vzklikali navijači, spet drugi pa dodajali: "David Healy je najboljši nogometaš s Severne Irske vseh časov, boljši celo od Georga Besta!"

O tem, kako dober je Healy v resnici, se bodo lahko kmalu prepričali tudi slovenski nogometaši. Četa selektorja Matjaža Keka se bo namreč v kvalifikacijah za SP 2010 pomerila prav s Severno Irsko.