Na štiri biatlonke se opira ženski del. Reprezentance B nimajo niti na papirju, kot so se lani z njo še hvalili v biltenu Slovensko smučanje 2007. V mladinski reprezentanci ni skoraj nikogar, ki bi bil v vrhu svoje generacije v smučarskem teku v Sloveniji, kar je pogoj za vrhunskega biatlonca.

Še pred dvema sezonama je bila baza biatloncev zelo široka. Z več kot desetimi vrhunskimi biatlonci je bila vsaka domača tekma na nož. Sedaj bodo težko podelili kolajne. Za štafeto svetovnega pokala morajo biti vsi zdravi. Spisek nekdanjih biatloncev je dolg. Sveži bivši so Jože in Matjaž Poklukar, Klemen Lauseger, Danilo Kodela, Tamara Barič, Matej Brvar. Malce manj Martin Ponikvar, Andraž Šemrov, Janez Ožbolt, Lucija Larisi, Andreja Koblar, pa leto dlje Marko Dolenc.

Tako drastičen osip (60 odstotkov) ne more biti samo del naravne selekcije. V skupini slednjih sta lahko le Koblarjeva in Larisijeva zaradi zdravstvenih težav. Drugi odhodi so večplastni. Pomlajevanje reprezentance med biatlonci, ki ga je vodstvo reprezentance razglašalo lani, ko so vrgli iz reprezentance Janeza Ožbolta in odpisali brata Jožeta in Matjaža Poklukarja, je bilo "učinkovito". Ostrostrelec Janez Ožbolt je bil pri 34 letih še vedno steber ekipe, uporaben za vsako štafeto. Dvojčka Poklukar sta bila zraven vse od prihoda Vladimirja Korolkeviča, s katerim se je začel vzpon slovenskega biatlona. Preteklo sezono sta se še trudila. Zraven je treba prišteti tudi Marka Dolenca, ki ga po poškodbi niso želeli v ekipi že leto pred tem.

Odšli so tudi upi. Andraža Šemrova je trener Uroš Velepec razglašal za največjega upa poleg Bauerja in Dokla, a je na pragu članske kariere zaradi spoznanj z usodo legend dal prednost študiju. Leto po tistem, ko so ga razglašali za najbolj perspektivnega, so odpisali Martina Ponikvarja. Osvojil je bron na DP 2006 in izbral študij. Mimogrede, Ožbolt je bil celo državni prvak na koncu kariere. Slabi rezultati niso bili (vedno) kriterij za odpis. To pa v panogi, ki zahteva zelo specifične pogoje za trening, pomeni propad sistema. Po pretekli sezoni sta se od biatlona poslovila tudi reprezentanta A Klemen Lauseger in Danilo Kodela. Slednji je bil kot odličen strelec kot naročen za štafeto. 25-letni Klemen Lauseger je bil konkurenčen na vsaki domači tekmi. Lauseger, Kodela in Ponikvar so bili že na robu točk svetovnega pokala, ki jih tudi Dokl, Brvar in Rupnik še nimajo.

Izzive izgubljajo še mlajši, kot je Matej Brvar, mlajši Gregorjev brat, ki bi bil po rezultatih v smučini najbolj obetaven mladi biatlonec. Da je že preteklo zimo biatlon skrivnostno skoraj zapustila Tamara Barič, mladinska svetovna prvakinja iz sezone 2006 in tudi že članica A reprezentance, je tragedija.

Vsak od "bivših" ima svoje razloge za slovo od biatlona, a so si zelo podobni. O njih je spregovoril Klemen Lauseger: "Zagotovo so pri meni trije glavni razlogi: pomanjkanje motivacije, odnos s trenerjem in finančni razlogi. To pa so tudi dejavniki, zaradi katerih vsak vztraja v vrhunskem športu. Zadnji dve leti sem bolj nazadoval kot napredoval, čeprav bi zaradi let moralo biti drugače. Pred letom dni o finančnih razlogih ne bi govoril, sedaj bom. Ko sem izgubil osebnega sponzorja, ki mi je namenjal po 100.000 tolarjev na mesec, sem od reprezentance dobival najprej 100, potem 70 evrov. Vodstvo reprezentance je obljubljalo pomoč, tudi službe, a so jih samo obljube. Res smo bili v obdobju, ko smo dolgo videli le šport, a ko prihajamo v leta, ko ni več tako, izgleda, da jim je vseeno. Rad imam biatlon, šport, a s temi ljudmi v slovenskem biatlonu ne vidim perspektive, saj je veliko potez nerazumljivih," brez dlake na jeziku razmišlja Lauseger, 25-letni Tržičan, v pretekli sezoni še član reprezentance A.